ATAŞEHİR İstanbul Rehberi

ATAŞEHİR

İstanbul Rehberi İstanbul İlçeleri ATAŞEHİR İstanbul Rehberi

Ataşehir, İstanbul Anadolu Yakası'nda bir ilçedir. 2008 yılında Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Maltepe ve Kartal ilçelerinden ayrılan bölgelerin katılımıyla ilçe olmuştur.

2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Güneyinde Maltepe, batısında Kadıköy, kuzeybatısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine komşudur. İlçe 25,84 kilometrekaredir, nüfusu 345.588'dir ve sınırları dahilinde toplam 17 mahalle vardır.

5747 Sayılı, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6 Mart 2008’de TBMM’de Kabul edildi. Kanunun ‘İlçe kurulması’ başlığı altındaki 1. maddesinin 18. bendinde, Ataşehir İlçesi şöyle tanımlanıyor: “Ekli (16) sayılı listede adları yazılı mahalleler ile mahalle kısımları merkez olmak ve aynı adla bir belediye kurulmak üzere İstanbul İli’nde Ataşehir İlçesi kurulmuştur.”

Tarihi ve Coğrafi Yapısı
Ataşehir İlçesi'nin Tarihi İstanbul'dan bile eskilere dayanmaktadır. İstanbul çevresindeki ilk insan yerleşimleri ancak M.Ö.5000-3000 yılları arasında ortaya çıkmışken, İçerenköy'de taş devrine ait ilk el baltalarına rastlanmıştır. 1331 Mayısında, Orhan Gazi; Kartal-Cevizlik’te Bizans Kralı III. Andronicus’u yendi. Üsküdar’a yürüdü. Komutanlarından Konuralp da; Aydos Kalesini, Kayışdağının batı eteklerindeki Ayazma Köyünün, şimdiki İçerenköy’ü alarak Üsküdar’da Orhan Beyle birleşti.

O zaman burada çok geniş bağlar, bir kilise bir hamam, bir sarnıç vardı. Bizanslılar ve rahipler buranın Türkler eline geçtiğine çok üzüldü. Özellikle kadınlar hamam sularının kendilerini güzelleştirdiğine inanırlardı. Geniş ölçüde yapılan şarapçılık, sebzecilik, meyvecilik bir çok rahibin geçimini sağlardı. Bu bölgede, Osmanlı Türklerine geçince, Anadolu’dan getirilen halk; Başta Merdivenköy olmak üzere yerleştirildi. Geyikli Babanın öğrencilerinden Gözcü Baba, Eren Baba, Kartla Baba, Ali Gazi, Sarı Gazi gibi savaşçı din adamları ve bunlara bağlı yüzlerce kişi Hıristiyan köylerine yerleştirildi. Bu savaşçılar korsan baskınlarından korunmak için Rumlarla birleşiyorlardı. 1335 yılında Tekkebağ Köyü böyle kurulmuştu. Köyün tek derdi su kıtlığıydı.

Bu bölge Eren Baba ile Ali Gazinin yönetimindeydi. 1465 ten sonra bölge adı olarak Erenköy, Tapuya geçti.1639 yılından sonra, Kayışdağı suyu künklerle Erenköye getirilince, Karaman Çiftliği ve Tekkebağ halkı Erenköye göçetti . 164 yılında Tersana Kahyası Mustafa Ağa camiyi yaptırdı. 1860 da Kadıköy’ün yedi mahallesinden biri oldu. 1872 de bölgenin batısında tren yolu ve istasyon yapılınca Hat komutanı, Ulaştırma Yüzbaşı Ali Beyin önerisiyle Erenköy adı şimdiki yerine verildi. İçerenköy Camisi (Mehmet Çavuş Camii) ilk defa 1665 tarihinde yapılmış daha sonra 1924’de yeniden yapılmıştır. Asıl Erenköy içerlek kaldığından ve Erenlerin bir kısmı daha içerilerde yerleştiği için semt bu adı alarak mahallemiz İÇERENKÖY oldu.


Paylaş:

İstanbul Fotoğrafları İstanbul Tarihi İstanbul Müzeleri Dini Mekanlar Tarihi Eserler İstanbul İlçeleri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT