ARKEOLOJİ ATÖLYESİ
Süre: 16 Hafta / 32 Saat
Cumartesi 11:00 - 13:00
Tanıtım Atölyeleri: 14 Ekim 2004 / 24 Mart 2005 Saat 19:00 - 20:00
Başlangıç Tarihleri: 23 Ekim 2004 / 26 Mart 2005
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi (Dolapdere)
Eğitmen: MİNE KÜÇÜK
Toplam Ücret: 480.000.000 TL
Atölyenin amacı, arkeoloji meraklılarına, genel anlamda arkeoloji bilgisi vermek ve bu bilgilerin ışığında zengin Anadolu geçmişini anlamalarını sağlamaktır. Arkeoloji-bilim-tarih ilişkisi de atölyenin konusudur.
PROGRAM:
Arkeoloji tanımı ve tarihi, Arkeoloji ve tarih arasındaki ilişki
Arkeoloji ve bilim arasındaki ilişki
Kazı tekniği, Tarihlendirme yöntemleri, Anadolu`nun tarih öncesi ve tarihi devirlerinin incelenmesi: Paleolitik, Mesolitik, Neolitik, Kalkeolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Yunan Devri, Roma Devri, Hellenistik Devir (Hitit Uygarlığı ve Neolitik dönemleri ayrıntılı olarak incelenecektir), İncelenecek yerleşme uygarlıklar ve yerleşim yerlerinin bazıları: Çatalhöyük, Troia, Alacahöyük, Gordion, Boğazköy, Alişar, Kültepe, Urartu Krallığı, Frig Krallığı, Lydia Krallığı, Aşıklıhöyük, Köşkhöyük, Hacılar, Göbeklitepe, Çayönü, Priene, Milet, Bergama, Efes, Didim, Likya Uygarlığı, Sart, Afrodisyas, Assos, Side, Tarih öncesi ve sonrası devirlerin mimari özellikleri, Türkiye`de arkeolojinin sorunları
İstanbul arkeolojisi, Tanrı ve tanrıçaların genel özellikleri, Müzeler ve sorunları, dünya müzeciliğine bir bakış (müze gezisi)
NOT: Atölyelerin sonunda iki farklı gezi yapılacaktır. Rehber ve eğitmenlerin de katılacağı geziler, Arkeoloji ve Mitoloji Atölyeleri katılımcılarının yanı sıra dileyen herkese açıktır. Gezi ücretleri Ocak 2005 itibariyle belirlenecektir.
1. Arkeoloji ve Mitoloji Gezisi: (Akdeniz Bölgesi) 11 Mart-19 Mart 2005 Phaselis, Side, Perge, Aspendos, Myra (Demre), Termessos
2. Arkeoloji ve Mitoloji Gezisi: (Ege Bölgesi) 15 Temmuz-23 Temmuz 2005 Troya, Assos, Bergama, Sart, Efes, Pirene, Milet, Didim, Afrodisyas.