FOTOĞRAF VAKFI GİRİŞİMİ FOTORÖPORTAJ ATÖLYESİ VE BURSU
ATÖLYE ÇALIŞMASI: Atölye temel olarak Belgesel fotoğrafın bir alt dalı olan fotoröportaj tekniğinin teorik ve pratik altyapısını genç fotoğrafçılarla paylaşmayı, bu alandaki üretimlerine kuramsal ve maddi zemin sağlamayı, yeni denemeler için motivasyonlarını artırmayı amaçlar.
Atölye çalışması bir dizi semineri, sunumları ve tartışmaları içerir.
Fotoröportaj atölyesi yöntem olarak kuru bir bilgi aktarması yerine aktif katılımı ve etkileşimi, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ve ortak fikir üretimini hedefler.
Bu doğrultuda katılımcıların atölye süresince belirlenen fotoröportaj konusu üzerinde aktif olarak çalışarak fotoğraf üretmeleri istenir.
PROJE BURSU: Atölyenin son oturumunda yapılacak sunumlardan sonra, katılımcılar ve danışmanlarla birlikte burs verilecek üç proje seçilir. Bu projeler 50 kaset SB ya da R film, gerektiği kadar banyo ve kart verilerek desteklenir. Ayrıca projeler için sürekli bir danışmanlık hizmeti sağlanır.
ATÖLYE KAPSAMINDAKİ OTURUM BAŞLIKLARI:
1- Fotoğrafla yazmak- Belgesel – Sosyal Belgesel – fotoröportaj (fotoğrafla öyküleme)
2- Bir fotoröportaj oluşturmak – Konu seçimi – Araştırma - Çekim planı hazırlamak
3- Kontakları okumak - röportajın elemanlarını seçmek - işbaskılarından röportaj kurgusu yapmak – son seçme - altyazı
4- Örnek bir fotoröportaj sunumu ve tartışma
5- Katılımcıların proje sunumları ve tartışma
6-Desteklenecek 3 projenin belirlenmesi.
BURS ALAN PROJELERİN TAKİBİ VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ: Fotoröportaj bursu alan 3 projenin takibi proje danışmanlarıyla yürütülür. Bu kapsamda bir çekim takvimi oluşturulur. Fotoğrafçılar ve proje danışmanları belirlenen periyodlarda bir araya gelerek kontakları ve çalışmanın gidişatını değerlendirir ve bilgi alışverişinde bulunur. Çekim süresinin bitiminde fotoğrafçı danışmanla birlikte fotoğrafların son seçimlerini gerçekleştirir.
ÜRÜNLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Kontak baskılardan seçilen son fotoğraflar, Fotoğraf Vakfı tarafından filmden taranarak dijital olarak arşivlenir . Ortaya çıkan fotoröportajlar, Fotoğraf Vakfı’nın web sitesinde “Röportaj Atölyesi ” başlığı altında yayınlanır.
ATÖLYE’YE KATILIM: Atölye özellikle üniversitelerin fotoğraf bölümlerinden ve fotoğraf kulüplerinden öğrencileri - iletişim fakültesi öğrencilerini ve temel fotoğraf bilgisine sahip 30 yaş altındaki fotoğrafçıları kapsar. Yapılacak çağrı sonucu toplam 15 fotoğrafçı atölyeye katılmaya hak kazanır.
FOTORÖPORTAJ ATÖLYESİNE BAŞVURU İÇİN:
1-Temel fotoğraf bilgisine sahip olmak ön şartı vardır.
2-10-15 fotoğraflık (mümkünse tematik ) portfolyo
3-Atölyeye katılım amacına dair metin
4-Özgeçmiş
5-20 milyon TL katılım bedeli(Atölye ye katılmaya hak kazananlardan alınacaktır)
En geç 20 Mart 2004’ e kadar Fotoğraf Vakfı girişimi geçici bürosuna ulaştırılması gerekmektedir.
ÇAĞRI TARİHİ: 1 OCAK 2003
BAŞVURU TARİHLERİ: 1 OCAK 2004- 20 Mart 2004
SONUÇ DUYURUSU: 24 MART 2004
ATÖLYE BAŞLANGIÇ TARİHİ: 27 MART 2004