‘Esenlik’ ya da ‘iyi yaşam’ olarak tercüme edebileceğimiz ‘wellbeing’ fırtınası tüm dünyayı sarmış durumda. Antrenmanlar, yoga, meditasyon, ritüeller ya da farklı beslenme biçimleri hiç bu kadar radarımıza girmemişti. Her birimiz farklı yollar izleyerek daha iyi bir yaşamın ucundan tutmaya çalışıyoruz, bazılarımız abartıyor, bazılarımız düşe kalka ilerliyor. Derdimiz aynı: daha iyi ve zinde görünmek, hissetmek.
Hepimiz daha anlamlı bir hayat tasarlamanın, onu yaşamanın peşindeyiz şimdi. Dünya ekonomisinin %5.3’üne tekabül eden wellbeing endüstrisinin olağanüstü cazibesine kapılmadan, kendi kişisel ihtiyaçlarımızı doğrultusunda bir iyilik halini tasarlamalı? Bu karmaşa ve gürültünün arasında bize iyi geleni hayatımıza nasıl adapte etmeli?
İnsancıl tasarım yaklaşımı ve yenilikçi tasarım ürünleri ile ABD'de en yaratıcı bin insan arasına giren Ayşe Birsel, bu interaktif seminerde, geliştirdiği yenilikçi düşünce yöntemi BOZ: YAP’ı katılımcılarla paylaşıyor; wellbeing kavramını bütünsel bir mercekten geçirerek kendi esenliğimize bir tasarımcı gibi yaklaşmamız için gereken araçları ve tekniklerini ortaya koyuyor.
Ayşe Birsel, TSOL katılımcılarıyla ‘Design the Life You Love / Sevdiğin Yaşamı Tasarla’ kitabında yer verdiği yaratıcı uygulama ve araçlardan kendi wellbeing/esenliğimizi tasarlarken nasıl faydalanabileceğimizi paylaşacak, katılımcılar kendi hikayelerini anlatacak, hep birlikte yeni uygulama yolları üzerine düşüneceğiz. Farklı disiplinlerin harmanladığı bu çalışmada, interaktif bir ortamda hem Birsel’in hem konuğunun hem de katılımcıların hikayelerinden beslenen keyifli bir workshop deneyimi TSOL ailesini bekliyor.
Neden Katılmalısınız?
* Kendi wellbeing / esenlik ihtiyaçlarımızı farklı bir perspektifle değerlendirebileceğiniz yeni bir düşünce modelini ve araçlarını öğrenebilir,
* Kişisel değer ve isteklerinizi keşfederken farklı hikayelerden ilham alabilir,
* Bu yeni yaklaşımla kendi esenlik halinizi kurgulayabilirsiniz.
Atölye Lideri
Ayşe Birsel, İzmir'de doğdu. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra Fulbright bursu ile New York Pratt Institute'da masterini yaptı. İnsancıl tasarım yaklaşımı ve yenilikçi ürünleri ile 2000 yılında ABD'de en yaratıcı bin insan arasına giren Ayşe Birsel, Brooklyn Müzesi Genç Tasarımcısı Ödülü, Rhode Island School of Design'dan Mobilya Tasarım Mükemmellik Athena Ödülü’nün sahibidir. 2011'de ODTÜ Takdir Ödülü’ne layık görülen Birsel’in tasarımları Museum of Modern Art, Cooper Hewitt Design Museum ve Philadelphia Design Museum koleksiyonlarına alındı.
Ayşe Birsel’in kurucusu olduğu New York bazlı tasarım inovasyon danışmanlık firması Birsel + Seck, 20 yılı aşkın süredir, yenilikçi düşünce yöntemi ve tasarımlarıyla, ABD’de farklı sektörlerden lider markaların başarılarına katkıda bulundu. Ayşe Birsel, geliştirmiş olduğu inovasyon yöntemi ‘Deconstruction:Reconstruction™ ile şimdi de Türkiye’nin önde gelen firmalarına inovasyon danışmanlığı veriyor. Birsel’in Design the Life You Love (Sevdiğin Yaşamı Tasarla) isimli kitabı ABD’den sonra Türkçe olarak 2016 Şubat ayında okurlarla buluştu.
Konuk Konuşmacı
Prof. Dr. Taner Damcı, 1964 yılında Zonguldak’ta doğdu. Orta öğrenimini TED Zonguldak Koleji’nde yaptı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1993’te Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan uzmanlığını aldı. 1995 yılında “Dünya Diyabet Federasyonu Genç Araştırıcı Bursu” ile İngiltere Manchester Üniversitesi Diyabet Kliniği’nde çalıştı. 1997’de Doçent, 2003 yılında Profesör oldu. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı, Endokrinoloji, Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalında öğretim üyesi olan Damcı, Türk Obezite Vakfı başkanıdır. Ayrıca Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği, American Diabetes Association, European Association for the Study of Diabetes (EASD) ve Mediterranean Group for the Study of Diabetes (MGSD) üyesidir.
Prof. Dr. Taner Damcı, dünyanın değişik bölgelerinde ve özellikle çöllerde ultra maraton yarışlarına katılıyor. Sahra, Atacama ve Gobi çölleri ve Antarktika’da koşan Damcı, Türkiye’nin ilk uluslararası ultra maratonu olan “Likya Yolu Ultra Maratonu” ve “Runfire Cappadocia”nın kurucu yarış direktörüdür.
Prof. Dr. Taner Damcı 2013 yılından beri kurucu direktörü olduğu ve “mindfulness”ı kullanan bir program olan COGNITA ile sağlıklı yaşamak isteyen insanlara yaşam biçimlerini kalıcı olarak değiştirme yetkinliği kazandırma konusunda çalışıyor.
Damcı’nın Bir Yol Var-Mindfulness ile Yaşam Biçimini Değiştirmek ve Koşuyorum Öyleyse Varım ve Sağlık Ararken Aldatılmak-Neden Sahte Bilimi Satın Alıyoruz? adlı kitapları yayımlanmıştır.
Atölye Hakkında
Zoom platformu üzerinden sunduğumuz online atölyemiz için kaydınızı yaptıktan sonra, etkinlik için bağlanacağınız link ve online deneyim hakkındaki faydalı ön bilgiler, etkinlikten 2 saat önce e-posta adresinize gönderilecektir.