Antik Yunan’da, filozof Sokrates’ten tüm felsefi buyrukların bir özeti istendiğinde, o şöyle yanıtlamıştır: “Kendini bil.”
Kendini tanımak öylesine önemlidir ki, yalnızca kim olduğumuza dair doğru bir algıya dayanarak güvenilir kararlar verebiliriz, özellikle de aşk ve işle ilgili konularda.
Ne yazık ki, kendinin farkında olmayı başarmak olağanüstü zordur. Zihnimiz, benliğimiz hakkındaki hakikati bilinçli kavrayışımızdan saklamak konusunda çok beceriklidir. Çocuklukta, kim olduğumuzun çok azını idrak ederek yola çıkarız ve sonra yetişkin hayatımızın önemli bir kısmını çocukluğun genellikle çarpıtılmış olan mirasını anlamaya uğraşarak geçirmek zorunda kalırız.
Kendimizi Nasıl Tanırız bize şunları öğretir:
- Kendi zihnimizi keşfetme tekniklerini
- Muğlak ve neredeyse erişilmez duygu ve düşünceleri nasıl netleştireceğimizi
- Çocukluğun duygusal dinamiklerini nasıl anlayacağımızı
- Başkalarına nasıl göründüğümüzü
- Kendimizle ilgili belki de kolaylıkla göremediğimiz şeyleri
Benliğimiz hakkında konforlu görüşlerimizi zorlayacak fikirler karşısında zihnimizin ne kadar hassas olduğunu fark ediyoruz. Gerçekten kim olduğumuza dair önemli iç kavrayışlardan kaçınma eğilimimize meydan okuyacak araçlar ediniyoruz.
Kendimizi Nasıl Tanırız bizi en heyecanlı yolculuklardan birine çıkarıyor: en derin, en anlaşılması zor benliklerimize doğru. Kişiliklerimizin kendine özgü doğası, neye karşı dikkatli olmamız gerektiği, öncelliklerimiz ile potansiyelimiz hakkında netleşmiş bir algı ile donanmış olarak ayrılıyoruz bu dersten.
Atölye Lideri
Itır Erhart Boğaziçi Üniversitesi'nde İngiliz Dili Edebiyatı ve Felsefe okudu. Aynı üniversitede Felsefe yüksek lisans programını tamamladı ve aynı yıl Cambridge Üniversitesi'nde Felsefe öğrenimine başladı. M.Phil. derecesini kazandıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden doktora derecesini aldı.
Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde toplumsal cinsiyet, insan hakları, spor ve medya üzerine dersler veren Itır, Türkiye’nin ilk yardımseverlik koşusu oluşumu olan Adım Adım’ın kurucuları arasında. Bu alanda yaptığı çalışmalardan dolayı 2009 yılında “Fark Yaratanlar” programına konuk oldu ve 2010 yılında Ten Outstanding Young Persons jüri özel ödülünü aldı, 2014 yılında ise Ashoka Fellow seçildi.
Atölye Hakkında
Zoom platformu üzerinden sunduğumuz online atölyemiz için kaydınızı yaptıktan sonra, etkinlik için bağlanacağınız link ve online deneyim hakkındaki faydalı ön bilgiler, etkinlikten 2 saat önce e-posta adresinize gönderilecektir.