Hikayeler insanlığın doğuşundan beri tüm kültürlerin can damarı… Hayatı anlamlandırma ve dünya ile iletişim kurma yolumuz... Tarih öncesinin mağara duvarları ve kamp ateşinden, bugünün sofra başı sohbetlerine ve online platformlara, hikaye anlatma ve dinleme kanalları neredeyse sonsuz. Modern çağın hayal makinası ve en önemli iletişim araçlarından sinema da, anlattığı hikayelerle hayatımıza ayna tutar. Bizde heyecan, hayranlık, öfke gibi duygular uyandıran “iyi” ya da “kötü” kahramanlarla birlikte biz de film boyunca adeta aynı macerayı yaşar, ancak neden bu böyle güçlü duygular hissettiğimiz konusunda her zaman çok da açık cevaplar bulamayabiliriz.
Sinema empati kurma yetimizi geliştirme, kendimizi tanıma ve hayatı anlamlandırma konusunda bize nasıl yardımcı olabilir? Bu atölyede sinemanın sık sık kullandığı, mitolojiden tutun da çok farklı inanışlara, pek çok farklı kültürde izleri bulunan bir hikaye yapısı olan “Kahramanın Yolculuğu” ile tanışıyoruz. Atölyede popüler sinemanın önde gelen filmlerinden Groundhog Day'i (Bugün Aslında Dündü) atölye öncesi izleyip, atölyede hikayenin kodlarını birlikte çözüyor, kahramanlarla birlikte yolculuğun duraklarına uğruyoruz. Sonra da 12 aşamalı bu hikaye yapısından faydalanarak, filmin hikayesini kendi mitolojik hikayemize dönüştürme alıştırması yapıyoruz. İşte bu esnada, belki de içimizde var olduğunu sezsek de tam açığa çıkmamış farklı kahramanları, kendi yolculuğumuzdan, hayatımızdan yansımaları ve bu yansımaların evrensel insanlık halleri, deneyimleri ve duyguları ile benzerliklerini fark etmenin, tartışmanın ve keşfetmenin keyfini yaşıyoruz.
Atölye Lideri
Mehmet İnan lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV bölümünü bitirdi. Sinema, televizyon, reklam dünyasında yerli yabancı projelerde oyunculuk ve yönetmen asistanlığı ile çalışma hayatına başladı. 1996’dan bu yana farklı şirketlerde ve kurucu ortağı olduğu şirket ile yönetmen, metin yazarı, senarist ve danışman olarak yeni projeler üretmeye devam ediyor.
Mehmet İnan’ın öğretim dünyasındaki kariyeri 2000-2004 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi'nde “Reklamda Yaratıcılık” dersi vermesiyle başladı. 2004 yılı itibariyle Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezinde Yaratıcı Senaryo Yazımı ile Sinemada Mitoloji ve Hikâye Anlatımı konularında Altyazı Sinema dergisi işbirliğiyle verdiği seminerleri, 2010 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi olarak sürdürüyor. Ayrıca, çeşitli kurumlara özel eğitimler de düzenliyor.
Atölye Hakkında
Zoom platformu üzerinden sunduğumuz online atölyemiz için kaydınızı yaptıktan sonra, etkinlik için bağlanacağınız link ve online deneyim hakkındaki faydalı ön bilgiler, etkinlikten 2 saat önce e-posta adresinize gönderilecektir.