Var olan her şey birbirine bağlıdır ve nefes, bunun madde boyutundaki halidir. Bu dünya boyutundaki deneyimimiz doğduğumuzda aldığımız o ilk nefesle başladı ve vereceğimiz son nefesle sona erecek. Bu ikisi arasında her ne yaşıyorsak, hangi hallerde oluyorsak hepsi, eşsiz nefesimizle kendini belli eder. Duygular, düşünceler bazen yakalayamayacağımız bir hızla gelir ve gider, ama arkasında her daim bir iz bırakır. İşte o iz nefesindir. O yüzden nefesine bak. Özünde nasıl olduğunu, hangi halde olduğunu anlamak istiyorsan nefesine bak. Nefesini doğal akışına getirdiğinde hayatın da doğal akışına döner. Sağlık, mutluluk, sevgi ve aşk akışına… O yüzden nefesine iyi bak…
Günde ortalama 20.000 defa nefes alırız. Dinlenme anında dakikada 12 nefes Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen normal nefes sayısıdır. Bu da 5 saniyede 1 nefes demektir. Yani bir nefes alıp verme süresinin en az 5 saniye olması anlamına gelir. Aslında çok değil. Ama insanların çoğu bu kadar bile nefes almıyor ne yazık ki
İdeal nefes ise dakikada 6 nefes olarak kabul edilmektedir. Bu da 10 saniyede 1 nefes anlamına gelir. 5 saniyede al, 5 saniyede ver.
Haydi bir deneme yapıverin. Önce nefesinizi boşaltın ve nefes alırken 1001, 1002, 1003 diye sayın ve nefesinizi verirken de aynı şekilde 1001, 1002, 1003 diye sayın. Alırken kaç saydınız? Verirken kaç saydınız? Eğer alırken ve verirken saydıklarınızın toplamı 5 ve 5’ten fazla ise nefes alıp verme sürenizde sorun yok, 5’ten azsa o zaman nefes sürenizi uzatmak gerek, hiç merak etmeyin, nefes çalışmalarıyla nefes alıp verme sürenizi kolayca artırabilirsiniz.
Tabii nefesin tek ölçütü nefes süresi değil. Nereye, ne kadar nefes aldığınız da çok önemli. İnsanların çoğunluğunun nefesi sığdır. Yani akciğerlerinin sadece üst tarafındaki küçük bir bölümünü kullanır. Halbuki akciğerlerimiz bedenimizdeki en büyük organlarımızdır ve kendilerini tam kapasite kullanmamızı, dolu dolu nefes alıp vermemizi isterler. Nefes teknikleri ile akciğerlerinizin uzun zamandır hava girmeyen bölgelerine kadar ulaşıp kullanabilirsiniz. İnanın sadece 1 günde bile farkı hissedersiniz. Nefes gerçekten de çok hızlı çalışır, büyük bir hızla hayatınızın birçok alanını dönüştürür.
Zihin, beden ve ruhu birbirine ve hatta bizi bizim “dışımızda” dediğimiz tüm varoluşa bağlayan yegâne şey nefestir. Nefesimi dönüştürdüğümde, bilinçli nefesler alıp verdiğimde hem kendi “oluş”umla hem de tüm varoluşla dengelenirim. Nefesin dönüştürücü gücü “öz varoluşumuzda ve tüm varoluşta” bulunan bütün boyutlara ulaşma gücünden hatta tüm boyutlarda oluşundan gelir.
Oksijensiz neden birkaç dakika içerisinde ölüyoruz sorusundan hareketle hayatının 25 yılını bu sırrı aramaya adamış olan Dr. West’e göre “Eğer oksijen miktarı fakir bir kana sahip isek ölürüz ve sürekli olarak yüzeysel nefes almak intihardır”.
Sağlığımız, “iyilik” halimiz, nasıl ve ne kadar nefes aldığımızla doğrudan ilişkilidir. Aslında bu çok yönlü bir etkileşimdir. Yani “iyilik” halimiz nefesimizi, nefesimiz de “iyilik” halimizi etkiler. Burada iyilik hali derken kastettiğim çok boyutlu bir haldir. Fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, enerjisel hallerimizin tümünü kapsar ve nefes bu hallerimizle sürekli ve her biriyle de çift yönlü etkileşim halindedir. Nefes aslında ortak paydadır. Nefesinize bakarak hangi “hal”de olduğunuzu görebilir ve “içeride neler olduğunu” bilincinize getirebilirsiniz. Ve nefesinizi dönüştürerek kendinizi “daha iyi bir hal”e dönüştürebilirsiniz.
Yani diyorum ki; Haydi gel, nefesini gör, hangi “hal”de olduğunu gör ve daha iyi” ol’mak için nefesinle dönüş.
Haftalık Nefes ve Meditasyon çalışmalarına devam etmekle nefesin çok boyutlu dönüştürücü gücünü hayatınıza çekersiniz. Düzenli olarak nefes ve meditasyon çalışmalarına katıldığınızda nefes kapasiteniz hızla artar, nefesiniz gün geçtikçe doğal akışına döner.
Çalışmanın hedefleri neler?
Nefesin beden, zihin ve ruh üzerindeki etkilerini görmek
Diyaframı fark etmek ve solunuma dahil etmek
Nefes kapasitesini artırmak
Nefes bölgelerini fark etmek
Kolay, uygulanabilir nefes teknikleri ile bilinçli nefesi günlük rutine dahil etmek
Nefes ve meditasyon ile anda olmak
Bu çalışmaya kimler katılabilir?
Nefes ve meditasyonun dönüştürücü etkisini deneyimlemek, nefesini fark etmek, bilinçli nefes almak, stres, kaygı, korku ve endişe yaşayıp bunlarla daha kolay bir yolla baş etmek isteyen 18 yaşından büyük herkes katılabilir.
4 haftalık bu çalışmaya katılmakla neler elde edeceksiniz?
- Nasıl nefes aldığınızı, yani ne kadar ve nereye nefes aldığınızı, hangi bölgelerde nefesinizin eksik olduğunu fark edeceksiniz.
- Nefes kapasiteniz artacak.
- Nefesinize diyaframı dahil edebilirsiniz.
- Günlük hayatta kolayca uygulayabileceğiniz en az 4 farklı nefes tekniği öğreneceksiniz.
- Kendi kendinize nefes çalışması yapabilieceksiniz.
- Haftada en az bir defa tüm hücrelerinizin nefese, oksijene doymasının sayısız faydalarına sahip olacaksınız.
- Beden, zihin ve ruh etkileşiminizin farkına varacaksınız.
- Nefesinizi izlemeyi öğreneceksiniz.
- Nefesin tüm zaman ve boyutlarda oluşuyla izin verdiğiniz ölçüde bilinçdışı şifalanma yaşayabilirsiniz.
- Ve yine hem nefesin hem meditasyonun buraya sığmayacak sayısız faydaları.
Peki, haftalık nefes ve meditasyon çalışmalarında ne yapıyoruz.
Çalışmalarımız haftada bir gündür ve 1 ila 1,5 saat arası sürer.
Her çalışmaya ısınma ile başlarız, bedeni ısıtıp nefes yolunu açarız. Böylece içimizde hareketlenen yaşam enerjisi, çi aktive olur. Çi masajı ve yüz masajı ile devam ederiz. O hafta yükselen enerjiye ve grubun ihtiyacına göre nefes teknikleri uygularız. Sonrasında 15-20 dakikalık bir nefes seansı yaparız. Meditasyon ve paylaşım ile çalışmayı sonlandırırız.
Örnek bir akış şu şekilde:
- Sümkürme 1-2-3
- Çi masajı
- Zıplama
- Yüz Masajı
- Tıslama tekniği ile diyafram egzersizi
- 4-4-6-2 nefesi
- Hızlanan tempolu bağlantılı nefes - 3 set
- Meditasyon
- Paylaşım
*** Akış örnektir, haftadan haftaya değişiklik gösterebilir.
Çalışmalar zoom ile online olarak yapılmaktadır. Katılım bedeli 4 haftalıktır. İstediğiniz zaman dahil olabilirsiniz. Bileti aldığınızda başladığınız haftadan itibaren toplam 4 hafta çalışmalara katılma hakkı elde etmiş olursunuz.
Haydi! Birlikte nefes alalım…
*** Nefes ve meditasyon çalışmaları herhangi bir teşhis, tedavi amacı taşımamaktadır. Kalp hastalıkları, epilepsi ya da başka bir