Özgürlük herkes eşit olduğunda gelir…
Feminizm, toplumun her kesiminden, sosyal medyaya, siyasete, sokaktaki insana kadar herkesin dilinde. Hepimiz ne anlama geldiğini biliyor gibi görünüyoruz.
Bazıları için feminizm öfkeli kadınlardan ibaretken, bazıları için kadınların ve az sayıda erkeğin katılımı ile aktif bir eşitlik ve özgürlük mücadelesine dayalı olan sosyal ve siyasal bir hareket, bir azınlık ideolojisi anlamına geliyor. Feminizm kısaca; kadınların politik, ekonomik ve kültürel eşitliğine inanan, kökleri insanlık tarihinin başlarına kadar uzanan bir düşünce ve eylem biçimi olarak tanımlanıyor. Feminizmin yüzlerce yıldır tek bir derdi var; eril tahakkümü meşrulaştıran ve bunu yaşamın tek gerçekliği olarak dayatan ataerkil sistem kalıplarını, yapılarını ve söylemlerini eşitlikçi olarak değiştirmek. İçinden bir türlü çıkamadığımız bu gerçek ötesi-post truth çağda feminizmle ilgili bu derste konuşacaklarımız önemli. Tüm kavramların içinin boşaltıldığı, anlamının bozulduğu ve bambaşka tarif edildiği zamanlarda feminizmin de bundan payını almadığı söylenemez.
Bu derste, tam da böyle bir süreçteyken birlikte yanıt aramaya çalışacağımız bazı sorular olacak;
• Feminizm gerçekte ne anlama geliyor?
• Feminizmin tarihsel gelişimi, feminizmin küreselleşmesi ve feminizm dalgalarının Türkiye’deki yansımaları nasıl?
• Feminizmin güncel türleri neler?
• Feminizmin STKlaşması feminizme ne yapar?
• Biz feminizm için ne yaparız?
Soruların yanıtlarını birlikte vermeye çalışarak, feminizme dair bir farkındalık ve perspektif geliştirmek amacıyla önemli bir başlangıç yapacağız…
Atölye Lideri
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı - Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı, Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü-Kurucu Direktör… 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu, 1989 yılında yüksek lisansını, 1996 yılında doktorasını tamamladı. TÜBA Bursu ile 1997 yılında ABD Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1998 yılında Doçent, 2005 yılında Profesör oldu, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde kurucu Bölüm Başkanlığı, 2008-2015 yılları arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Dekanlık yaptı. 2015 yılında Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nü kurdu. Burada bireysel ve kurumsal gelişim odaklı modüler eğitim programları, atölyeler düzenlemekte; aile ve yas danışmanlığı yapmakta, çalışmalarını Kuzey Kıbrıs ve Ankara’da sürdürmektedir. Hablemitoğlu, Kanije ve Uyvar’ın annesidir.
Atölye Hakkında
Zoom platformu üzerinden sunduğumuz online atölyemiz için kaydınızı yaptıktan sonra, etkinlik için bağlanacağınız link ve online deneyim hakkındaki faydalı ön bilgiler, etkinlikten 2 saat önce e-posta adresinize gönderilecektir.