TÜRSAK Vakfı’, geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Uluslararası Sinema ve Tarih Buluşması”nın altıncısını “Medeniyetler Diyaloğu ve İnsan Hakları” ana teması ile hayata geçiriyor.
12-19 Aralık 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “6. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması” festivalinde on üç başlık altında film gösterimlerinin yer alacağı ana bölümün yanı sıra, Medeniyetler Diyaloguna, Avrupa ve Anadolu’yu birleştiren İstanbul’da farklı bir platform oluşturacak olan panel, sergi ve söyleşiler yer alacak.
Festival filmleri, Beyoğlu Beyoğlu Sineması, Levent Sinema TÜRSAK, Fransız Kültür Merkezi ve Alman Kültür Merkezi ve Osmanlı Müzesi Sineması salonlarında gösterilecektir.
Uluslararası Uzun Metraj ve Belgesel Film Yarışmaları dışında, Medeniyetler Buluşması ve Aydınlanma, İnsan Hakları Temalı Film Gösterimleri, Medeniyetlerin Oluşmasında Kadın Yönetmenler, Bir Ülke Sineması: Almanya, Orta Avrupa’dan Bir Sinema: Macaristan, Fransız Sinema Tarihinden başlıkları altında; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İran, Avusturya, Şili, Küba, Gürcistan, Belçika, Danimarka, Yunanistan, Çin, İsrail, Kanada, ABD, Polonya, Macaristan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden 90’a yakın film İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin “Açılış Gecesi” 12 Aralık 2003 Cuma günü saat:20.00’de İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ve “Kapanış Gecesi” 19 Aralık 2003 Cuma günü saat: 20.00’da yine İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. “En İyi Uzun Metraj Film Ödülü – Işık Saçan Apollon”, “Uzun Metraj Film Jüri Özel Ödülü”, “En İyi Belgesel Film Ödülü”, “Sinematografi Ödülü”, “En İyi Uzun Metraj ve En İyi Belgesel Film SİYAD Ödülleri”’nin verileceği Kapanış Gecesi’nde biri ulusal diğeri ise uluslararası alanda verilen “geleneksel onur ödülleri” ile “İnsan Hakları” ödülü de sahiplerini bulacak.
Festivalde ayrıca, “Uluslararası Sinema Tarih Buluşması” festivalinin tarih danışmanlığını yürüten Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın yönetiminde; Osmanlı, Türk ve İslam tarihi üzerine çalışmaları bulunan Hollandalı akademisyen, sosyolog, antropolog Martin Van Bruinessen; Türkiye’de Cem Yayınlarından “Uyur İdik Uyardılar” adlı kitabı yayınlanan ve Alevilik üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Türkolog Irene Melikoff; ülkemize geçtiğimiz yıllarda gelen, ‘Muhteşem Süleyman’ ve ‘Sevenlerin Şafağı’ kitapların yazarı ve senarist Fransız Louis Gardel; Venedik Üniversitesi Türkoloji Profesörlerinden Giampiero Bellingeri ve İran Kültür Ataşesi Dr. Mohammed Ali Nevidi’nin katılacağı “Medeniyetler Buluşması Paneli” yer alacak. Panel 13 Aralık 2003 Cumartesi günü Galatasaray Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilecek.
Festival Mekanları:
TÜRSAK Vakfı: Gazeteci Erol Dernek Sok. No:11/2 Hanif Han Beyoğlu
Levent Sinema TÜRSAK: Çalıkuşu Sok. No:10 Levent. Tel: (212) 325 43 31
Beyoğlu Sineması: İstiklal Cad. Halep İş Hanı No:140 Beyoğlu. Tel: (212) 251 32 40
Alman Kültür Merkezi (Goethe Institut): Yeni Çarşı Cad. No:52 Beyoğlu. Tel: (212) 249 12 80
Fransız Kültür Merkezi: İstiklal Cad. No:8 Beyoğlu. Tel: (212) 244 44 95
Osmanlı Bankası Müzesi: Voyvoda Cad. (Bankalar Caddesi) No:35/37, Karaköy/İstanbul. Tel: (212) 292 76 05