8. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması

Tarihler: 09 Aralık 2005 Cuma ~ 16 Aralık 2005 Cuma 9-16 Aralık 2005

Yer: Beyoğlu Atlas ve Alkazar Sinemaları, Fransız Kültür Merkezi

Ücret: Atlas ve Alkazar Sinemalarında 5 YTL, Fransız Kültür Merkezinde ücretsiz

Nereden Alınır: Bilgi için: Türsak Vakfı, www.tursak.org.tr

Telefon: 0212 244 52 51 – 0212 251 67 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 9, 2005 ~ Ara 16, 2005
8. ULUSLARARASI SİNEMA -TARİH BULUŞMASI
“Kadersiz”, “Nikifor”, “Sansar”, “Ayçiçeği”, “Tüm Ruhlar”…
Avrupa Avrupa’nın En İyileri 8. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda
9 – 16 Aralık 2005

TÜRSAK Vakfı tarafından bu yıl 8.si düzenlenen İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması “Avrupa Avrupa” ana temasıyla bu yıl, Avrupa’yı “kendi sinemasına” anlattırıyor. Üstelik Avrupa Avrupa’nın En İyi Filmleriyle…
2005 Macaristan En İyi Yabancı Film Oscar Adayı Fateless
2. Dünya Savaşı, Toplama kampları… Babası kamplara gönderilen Budapeşteli küçük Gyorgy daha güvenli olacağını düşünerek Almanya’daki bir kampa gitmek için gönüllü olur. Savaşın korkunç olayları içerisinde gittikçe yalnızlaşan Gyorgy Kaves’in sıra dışı hikayesi, Avrupa’nın farklı bir dönemini ve farklı bakış açılarını izleyiciye ulaştırıyor. “Fateless / Kadersiz” adlı bu çarpıcı filmin yönetmeni Lajos Koltai. Ünlü romancı Imre Kertesz’in, 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazandığı aynı adlı romandan uygulanan film, 2005 Berlin Film Festivali’nin de Altın Ayı adayı. Macaristan’dan 2005 yılı “En İyi Yabancı Film Oscarı”na aday olan “Fateless / Kadersiz” 8. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nda 2. Dünya Savaşı yıllarına farklı bir bakış olarak izleyicinin karşısına çıkacak.

2005 Karlovy Vary “Kristal Küre Ödüllü” “My Nikifor / Nikifor”
Çek ressam Nikifor Krynicki`nin gerçek yaşam öyküsünden uyarlanmış “My Nikifor / Nikifor” , fiziksel ve zihinsel açıdan özürlü bir sanatçının iç dünyasını anlatıyor. 2005 yılında kırkıncısı düzenlenen Karlovy Vary Film Festivali`nde `Kristal Küre`ye değer bulunan filmin yönetmeni Krzysztof Krauze.

2005 Cannes Film Festivali’nde Seyircinin Büyük İlgisini Çeken “Slepeers / Sansar”
“Sleepers / Sansar” 2005 yılı Avusturya Almanya ortak yapımı. Şüphe, düş kırıklığı, ihanet… 2005 Cannes Film Festivali’nde seyircinin büyük ilgisini çeken, yönetmenliğini Benjamin Heisenberg’in yaptığı “Sansar” Üniversitede yeni asistan olan Johannes`ten, gizli ajan olduğundan şüphelenilen Cezayirli bir iş arkadaşı hakkında bilgi toplaması istenmesiyle başlar. Johannes bu isteği reddetse de şüphe tohumları ekilmiştir. Profesyonellik ve duygusal rekabetin gölge düşürdüğü kırılgan bir arkadaşlık ihanetle son bulacaktır.

2005 San Sebastian Film Festivali “En İyi Görüntü Yönetmeni” ve “En İyi Yönetmen” Ödülü
Yıl 1976, Çin’de Kültürel Devrim’in son yılı. 9 yaşındaki Xiangyang, varlığını hatırlamadığı babası ile karşılaşır. Babası son 6 yılını çalışma kampında geçirmiş, bu sırada Xiangyang, özgürlüğüne düşkün, bütün gününü diğer çocuklarla beraber Beijing sokaklarında geçiren bir çocuk olmuştur. Ancak babası ayrı geçen zamanı telafi etmeye karar verince şansı dönen mutsuz Xiangyang, sokaklardaki eğlencesinin bitmek üzere olduğunu anlar. 2005 San Sebastian’da ZHANG Yang’a “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazandıran “Sunflower / Ayçiçeği” bir ailenin hikayesini anlatırken bir yandan da Çin tarihinin otuz yılını ele alan bir film

2005 yılı “En İyi Yabancı Film Oscar Adayı”
“All Souls / Tüm Ruhlar” Hollandalı yönetmen Theo Van Gogh’un dinsel nedenlerle öldürülmesi üzerine onyedi yönetmenin çektiği, toplam onaltı kısa filmden oluşan bir film. “Tüm Ruhlar”da Theo Van Gogh’un ölümü üzerine hayali kurgular sunuyor, bu yolla meselenin açık açık tartışılabilmesi için diyalektik bir zemin hazırlıyor. Hikayelerden birkaçı, 2004 Amerikan başkanlığı seçiminin Theo Van Gogh cinayetiyle aynı gün olması gerçeğinin ironik bir dille altını çiziyor. Hikayelerin birçoğu politik meseleleri kişisel bir bakış açısıyla ele alıyor ve örneğin ırkçılığın çocuklar üzerindeki etkileri üzerinde duruyor. Kısa filmlerden bazıları da hoşgörü ve baskı üzerinde dönen tartışmaları Hollandalı eşcinseller temelinde ele alıyor. Bazı filmler de van Gogh’un öldürülmesini, İslami öğretilerin kadınlar üzerindeki etkileriyle bağdaştırarak anlatıyor. Sonuçta film boyunca Hollanda’da güncel yaşama dair canlı kesitlere tanık oluyoruz. “Tüm Ruhlar”da güçlü bir ülke, bir sinemacının anısı önünde diz çöküyor, hayran olunacak bir mirası kutsuyor.

Yaklaşık 70 filmin gösterileceği 8. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’ndaki bölüm başlıkları ise; Avrupa Avrupa, Osmanlı’dan Günümüze Yansıyanlar, Bir Ülke Sineması : Polonya, Fransız Klasikleri, Hangi Avrupa ?, Ustaya Saygı: Andrzej Wajda, ARTE’nin Avrupa’sı, Avrupa Kültürü’nün Dışında, Avrupa Medeniyetlerinde Osmanlı Kültürü, Kadans, “Avrupa’daki Osmanlılar” – Konferans / Prof. Dr. İlber Ortaylı
FESTİVAL SALONLARI
Açılışı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve sergi Sarayı’nın “Anadolu” salonunda yapılacak olan, 8. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nın film gösterimleri ATLAS SİNEMASI ve ALKAZAR SİNEMALARI ile FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ Sinema Salonu’nda; Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansı ise Topkapı Sarayı Müzesi’nde yapılacaktır. Festival filmleri Atlas ve Alkazar Sinemaları’nda 5 YTL, Fransız Kültür Merkezi’nde ise ücretsiz olarak gösterilecektir.

FESTİVAL PROGRAMI İÇİN TIKLAYIN


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT