Aysel, Bataklı Damın Kızı

Aysel, Bataklı Damın Kızı

Tarihler: 03 Ocak 2025 Cuma ~ 03 Ocak 2025 Cuma 20:00

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Ücret: Tam 90,00 ₺ İndirimli 45,00 ₺

Nereden Alınır: https://mobilet.com/

Adres: Osmanağa Mah, Hasırcı Sk. No:16 Kadıköy İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 3, 2025 ~ Oca 3, 2025

Yönetmen: Muhsin Ertuğrul
Senaryo: Nâzım Hikmet (Mümtaz Osman mahlasıyla), Selma Lagerlöf (öykü)
Müzik: Cemal Reşit Rey
Oyuncular: Cahide Sonku, Talât Artemel, Feriha Tevfik, Mahmut Moralı, Behzat Butak
Türkiye / 1935/ Türkçe / Siyah Beyaz / 80 dk. / İngilizce Altyazılı

Aysel, Satılmışzadeler’in yanında çalışırken hamile kalır. Çocuğun babasının evin beyi olduğunu iddia etse de Satılmışzade bunu kabul etmez. Aysel, çocuğunu doğurduktan sonra nafaka almak amacıyla mahkemeye başvurur. Köyün ileri gelenlerinden birinin kızı ile nişanlı olan Ali, Aysel’in mahkemedeki tavrından çok etkilenir ve herkesin dışladığı Aysel’e ilgi duymaya başlar.

Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ilk kadın yazar olma ünvanına sahip İsveçli yazar Selma Lagerlöf’ün bir öyküsünden uyarlanan filmin senaryosunu Mümtaz Osman mahlası ile Nâzım Hikmet yazıyor. 1934 yılında çekimleri tamamlanan ve 1935 yılı Ocak ayında gösterime giren film, çekildiği dönem ülkemizde şüphesiz büyük bir etki yarattı ve ilkleri ile sinema tarihimizde iz bıraktı. İlk köy filmi addedilen filmde, dönemin önemli sanatçıları rol alıyor. İlk kadın yönetmenimiz olarak büyük öneme sahip efsanevi oyuncu Cahide Sonku (üstelik kendi sesiyle!) karşımızda. Muhsin Ertuğrul Türkiye’de sesli film dönemini başlatan yönetmen olarak bu filmi de sesli çekiyor. Muhteşem türkülerin eşlik ettiği filmin özgün müzikleri ise Cemal Reşit Rey tarafından bestelenir ve İstanbul Konservatuar Orkestrası tarafından seslendirilir.

Soyadı kanunu henüz çıkmadığı için jenerikte ilk isimleri ile gördüğümüz kadro heyecan verici: 1929 yılında Cumhuriyet döneminin İlk Türkiye Güzeli seçilen Feriha Tevfik, Talât Artemel, Hâzım Körmükçü, Müfit Kiper, Sami Ayanoğlu, Hâdi Hün gibi değerli isimler de rol alıyor. Çocuğundan, gencine, yaşlısına ve hayvanlarına kadar Bursa'nın Çalı köylülerini de filmde görmek mümkün. Cezmi Ar’ın görüntü yönetmenliğini üstlendiği film; köye ait genel planlar, mekân çekimlerindeki titiz detaylar ve yer yer köyden figürasyonları ile bizi tarihin içine çekiyor.

*Sinematek/Sinema Evi tarafından, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla restore edilmiştir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT