Zeyrek Camisi’ndeki Restorasyon Çalışmaları

Tarihler: 11 Ekim 2006 Çarşamba ~ 11 Ekim 2006 Çarşamba 11 Ekim Çarşamba Saat 18:30

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi Sineması

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Osmanlı Bankası Müzesi, www.obmuze.com

Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi 35/37 Karaköy Karaköy İstanbul

Telefon: (0212) 334 22 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 11, 2006 ~ Eki 11, 2006
UNESCO tarafından 1986’da Dünya Mirası listesine alınan Zeyrek Camisi’ndeki Restorasyon Çalışmaları Osmanlı Bankası Müzesi’nde

UNESCO tarafından 1986’da Dünya Mirası listesine alınan Zeyrek Camisi’ndeki restorasyon çalışmaları, Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri’nde konuşulacak. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 11 Ekim Çarşamba günü saat 18:30’da gerçekleştirilecek “Zeyrek Camisi Restorasyonu” konulu söyleşide, İstanbul’un Ortaçağ’dan kalan en önemli anıtlarından biri olan camide uzun yıllardır süren restorasyon çalışmalarını anlatacak.

Çevresindeki ahşap mahalleyle birlikte Dünya Mirası listesine alınan cami, İstanbul’un tarihi alanlarından “Zeyrek Kentsel Siti” içinde yer alıyor. Anıt, yapımına Kraliçe İrene tarafından 1118’de başlanan Pantokrator Manastırı’na ait üç kiliseden oluşuyor. Halen cami olarak işlevini sürdüren yapı, Fatih döneminde medrese olarak kullanılan mekanda ders veren hocaya izafeten “Molla Zeyrek Camisi” olarak anılıyor.

Osmanlı döneminde çeşitli depremlerden zarar görerek onarılan yapının sorumluluğu, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde bulunuyor. 1950 ve 60’larda yapılan onarımlardan sonra uzun süre ihmal edilen yapı, 1990’ların ortalarında yarı harap duruma geldi. Kurşunları çalındığı için çimentolu harçla sıvanan çatısı akan, kırık pencerelerinden içeriye kuşlar giren İstanbul’un bu önemli anıtını harabiyetten kurtarmak amacıyla, Illinois Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert Ousterhout ile İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Metin ve Zeynep Ahunbay bir araya geldi. Söyleşide, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden çalışma izni alındıktan sonra 1995’te rölövesine başlanan eserin 2006’ya uzanan restorasyon süreci aktarılacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT