Hindistan’dan Sunita Khedekar, İspanya’dan G. Marti Ceballos, Portekiz’den M. Marta Crespo ve Türkiye’den Mehmet Güreli gibi isimleri sanatseverle buluşturan Carre d’Artistes şimdi de Fransız sanatçı Christine Colas’ın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Christine Colas resimlerindeki insanları göz, kulak, burun ve dudak gibi uzuvları olmayan formlarda resmederek ifade ve algıyı sorguluyor.
Sanatın yüksek duvarlardan inip halka ulaşması misyonunu edinmiş Carre d’Artistes Sanat Galerisi Fransa’nın çok yetenekli sanatçılarından birinin eserlerine ev sahipliği yapıyor. Christine Colas…
1964 doğumlu Christine Colas Fransa’nın tanınmış sanatçılarından. Kullandığı renk ve eserleri izleyicilere festival havasında bir canlılık ve hareketle yansıtan sanatçı akrilik boya, renkli kuru kalem ve farklı malzemelerin yanısıra gazete ve dergilerden kestiği görseller ile yaptığı kolajlarla da dikkat çekiyor. Siluet parçalarından ötürü Giacometti’den, düşsel aleminden ötürü Chagall’dan, iç ile dış arasında açık duran pencerelerinden ötürü Matisse’den, duyarlı renk anlayışından ötürü Kandinsky’den etkilendiği izlenen Colas, resimlerindeki göz, burun kulak gibi uzuvları olmayan insan formlarıyla algıyı farklı bir boyutta eleştiriyor.
Görmek için göze, duymak için kulağa, öpmek için dudağa ihtiyaç yok
Resimlerinde canlı renkler kullanan Fransız sanatçı Christine Colas, melankolinin aksine “resimlerim rengarenk ve yaşam dolu’’ yorumunu yapıyor. İnsan figürlerinde kullandığı ‘yüzü olmama hali’ izleyeni hem varoluş sorunsalına hem de renklerin karakter kazandığı bir dünyaya sürüklüyor.
Felsefe tarihinde Rene Descartes, Baruch Spinoza ve Gottfried Leibniz gibi rasyonalistler tarafından insanın yegane sansürünün ve gerçekliğe karşı koyduğu filtresinin ‘duyu organları’ olduğu fikri Colas’ın resimlerinde hissediliyor. İnsan zihninde doğuştan bir bilgi olmadığını ve insanın doğuştan ‘Tabula Rasa’ (boş levha) olduğunu söyleyen Empirizme (deneyimcilik) karşı Colas, gerçekliği ‘yüzündeki ifadelerinden vazgeçen insan’ figürü üzerinde özgürleştiriyor. Colas aynı zamanda modern sanatın babası olarak anılan Fransız Paul Cezanne’ın ekolünü temsilen varlığını sürdüren ‘Académia Paul Cézanne’dan jüri özel ödülü ‘Talagne’nin sahibi.
Bugüne kadar dünyanın pek çok önemli sanatçısının eserlerine ev sahipliği yapan İstanbul Carre d’Artistes farklı disiplin ve konulardaki eserleri ulaşılabilir fiyatlarla Beyoğlu’nda Galatasaray Mahallesi’ndeki galerisinde sanatseverlere sunuyor.
Galatasaray Mahallesi Yeni Çarşı Cad. No.9A – Beyoglu Istanbul
Tel: (0212) 243 1130
- Yorumlar ve Derecelendirmeler
- Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...