Fazıl Say
“ O, sadece dahi bir piyanist değil; şüphesiz ki 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olacaktır.”
“Le Figaro” Paris
1970 yılında Ankara’da doğan Fazıl Say, 4 yaşında piyanoya başlamış, Ankara Devlet Konservatuarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü”de öğrenim görerek 1987’de konservatuarın piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirmiştir.
Çalışmalarını Alman bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu’nda sürdüren sanatçımız, 1991’de konçerto solisti diplomasını almış, 1992’de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirilmiştir.
1994’te Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında birincilik kazanan Say, 1995’te New York’ta yapılan kıtalararası yarışmanın da birincisi olarak parlak konser kariyerine başlamıştır. Ayrıca, besteci yönüyle başarılar kazanan sanatçı, oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için çok sayıda şarkı bestelemiştir.
Bu eserler arasında “Nazım” ve “Metin Altıok Ağıtı” başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi’nin siparişi üzerine “Albert Einstein”’ın anısına yazdığı orkestra eseri, Mozart’ın 250. doğum yılında Viyana’daki Kutlama Komitesi’nin siparişi dolayısıyla bestelenen “Patara” adlı bale müziği vardır.
Beş kıtada sürdürdüğü konserleri ve yankı uyandıran CD’leriyle bütün dünyada aranan bir piyanist olan Fazıl Say, derinlikli yorum kavrayışı nedeniyle günümüze kadar 20 uluslararası ödülle onurlandırılmıştır.
Sunduğu konserlerle her yıl yüz binlerce müzikseverin hayranlığını kazanan sanatçı, New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Orchestre National de France, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde çağımızın tanınmış şefleriyle konser vermiş, 2007 Floransa Festivali’nin kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişi tarafından izlenen bir açık hava konseri sunmuştur.
Yine 2007 yılında Montreux Caz Festivali’nde piyano jürisinin başkanlığını yapan Say’ın, Türk saz şairi Aşık Veysel’in “Kara Toprak” adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, Amerika’da Bilboard listelerinde 6. sıraya yükselmiştir. 2008’de Avrupa Birliği tarafından “Kültür Elçisi” unvanıyla görevlendirilen Fazıl Say, doğu ve batı kültürleri arasında yeni köprü kurmayı amaçlamıştır.
Patricia Kopatchinskaja: Keman
Meksika’daki Uluslararası Henryk Szeryng Keman Yarışması’nı 2000 yılında kazanmasını takiben, “Uluslararası Credit Suisse Group Genç Sanatçı Ödülü”ne (2002) ve Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) “Yeni Yetenek – SPP Ödülü”ne layık görülen Patricia Kopatchinskaja, dünyanın önde gelen orkestra ve toplulukları ile solist olarak konserler verdi.
Aşkenazi, Fedoseyev, Goodman, Jansons, Neeme and Paavo Järvi, Litton, Nelsons, Norrington, Oramo, Petrenko, Pons ve Russell Davies gibi şeflerle çalışan kemancı, Londra’daki Wigmore ve Kraliyet Festival salonları, New York’taki Carnegie Salonu ve Lincoln Merkezi, Sidney Opera Binası, Berlin Filarmoni Salonu, Viyana Musikverein salonu, Amsterdam Concertgebouw salonu ve Tokyo’daki Suntory salonu gibi önemli yerlerde sahneye çıktı.
2010-11 konser sezonunda Londra, Berlin, Paris, Roma, Zürich, Barcelona, Budapeşte, Tokyo ve Meksika’da vereceği konserlerin yanısıra Avustralya Oda Orkestrası ile Avustralya bir turne yapacak olan Kopaçinskaya ayrıca Salzburg, Schwetzingen ve Gstaad festivallerine katılacak. Çaykovski Senfoni Orkestrası’nın 80. kuruluş yıldönümüne katılacak ve Sir Roger Norrington, Sakari Oramo ve Philipp Jordan şeflerle Beethoven keman konçertosunu seslendirecek.
Konserlerini 1834 tarihli bir Pressenda keman ile yapan Kopatçinskaya aynı yoğun konser programının yanısıra Terre des Hommes Vakfı için bir iyi-niyet elçisi olan kemancı Moldova’daki çocuklara için destek amaçlı projelerle de çabalarını sürdürmektedir.
- Yorumlar ve Derecelendirmeler
- Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...