Çağdaş sanatçı Genco Gülan, “10 Büyük Günah” isimli yeni sergisinde sanatın ve hayatın en temel renklerini sorgulamaya devam ediyor. Sanatçı, ilk defa sergileyeceği 2016 ve 2017 tarihli 10 adet resmin tümünü “10 Büyük Günah” için hazırladı.
Gülan, tuval üzerinde doluluk ve boşluk, renksizlik ve çok renklilikteki sınırları araştırıyor. Sanat tarihinin içinde, Kitsch’ten kavramsal sanata kadar geniş bir yelpazede geziniyor. Yağlı boya ile akriliği, pastel boya ile sprey boyayı beraber kullanıyor, hiç çekinmeden... Soyut ve figür, metin ve görsel form ilişkisi sanatçının zorladığı bir diğer dizi yöntem. Kopyala - yapıştır mantığı, konbine resim yöntemi (combine painting) denenen yöntemler arasında en bariz ayrılan. Sanatçı tüm bu deneyleri ile içerik ve yöntemi iç içe geçirmeye çalışıyor. Yapıtlarda kurmaca, tesadüf ile yarışıyor. Her bir tuval bir ötekine hem benziyor, hem de ayrışıyor.
Serginin ismi ise, yani ana kavramı 7 Büyük Ölümcül Günah’tan esinlenerek oluşturulmuş. Dante Alighieri'nin İlahi Komedya'sında sık değindiği konulardan olan bu günahlar: kibir, aç gözlülük, şehvet, kıskançlık, oburluk, öfke ve tembellik. Sanatçı 7 Büyük Günah’a 3 tane yeni madde eklemiş ve bunları tuvallere boyamış. Tuvallerin üzerindeki metinler Türkçe, İngilizce, Almanca ve Latince olmak üzere dört dilde yer alıyorlar. Genco’nun tuvallerinde, kelimeler dışında hayvanlar da var. Fakat bunları birebir ilişkilendirmiyor sanatçı Dante gibi. Her zamanki gibi kararı seyirciye bırakıyor.
Yapıtlar Robert Rauschenberg, Bedri Baykam, Tracey Emin, Felix Gonzalez-Torres gibi sanatçılara direk ya da indirek atıflar içeriyor. Sergide Gülan’ın ilk defa olarak çift yönlü çalıştığı tuvaller de yer alacak.
Genco Gülan, resim, heykel ve yeni medya gibi kavramsal çağdaş sanat yapıtlarının tümünü ‘fikir sanatı’ olarak tarif eden bir sanatçı ve teorisyendir. 1969 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ödülünü 1993’te BP’den alan Gülan, 2005 EMAF, 2011 Sovereign Avrupa Sanat, 2015 Ege Art ödüllerine layık görülmüştür. Yapıtları Centre Pompidou, ZKM, Pera, MAM Rio de Janeiro ve La Triennale Milano gibi önemli müzelerde sergilenmiş; Rhizome.org at the New Museum, İstanbul Modern, Museum Oswald, Davis Museum, Elgiz, Baksı, Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi ve Imago Mundi Luciano Benetton koleksiyonlarına girmiştir. Sanatçı Mimar Sinan ve Boğaziçi Üniversite’lerinde ders vermiştir. Halen İstanbul ve İzmir’de yaşamakta ve çalışmaktadır.
Ziyaret günleri ve saatleri:Pazartesi - Cumartesi 10:00 - 18:00
- Yorumlar ve Derecelendirmeler
- Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...