28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Shakespeare Rüzgârı Esecek

28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Shakespeare Rüzgârı Esecek

Etkinlik Etkinlik Haberleri 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Shakespeare Rüzgârı Esecek

20 yıl aradan sonra tekrar festivale konuk olan usta yönetmen Declan Donnellan’ın rejisi ve 165 yıllık tarihinde pek çok unutulmaz oyuna imza atmış Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun usta oyuncularının performansıyla, her detayında ayrı bir lezzet barındıran Hamlet, 7 ve 8 Kasım’da DasDas’ta izleyici karşısına çıkacak.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ekim 11, 2024

Schaubühne Berlin yapımı III. RICHARD, usta yönetmen Declan Donellan’dan HAMLET ve ödüllü yönetmen Nikita Milivojević imzalı MACBETH festivalde izleyiciyle buluşacak.

Shakespeare'in üç büyük klasiği, üç usta yönetmenin yorumuyla 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu oluyor. Çağımızın en önemli yönetmenlerinden Declan Donnellan’ın yorumuyla Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Hamlet’, ödüllü yönetmen Nikita Milivojević’in Sırp Ulusal Tiyatrosu ile sahneye koyduğu ‘Macbeth’ ve çağdaş tiyatronun dehalarından Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ bu yıl festival izleyicisiyle buluşuyor. Biletler Passo’da satışta.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 28. İstanbul Tiyatro Festivali, Shakespeare’in üç büyük klasiğini tiyatroseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

20 yıl aradan sonra tekrar festivale konuk olan usta yönetmen Declan Donnellan’ın rejisi ve 165 yıllık tarihinde pek çok unutulmaz oyuna imza atmış Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun usta oyuncularının performansıyla, her detayında ayrı bir lezzet barındıran Hamlet, 7 ve 8 Kasım’da DasDas’ta izleyici karşısına çıkacak.

30 yılı aşan kariyeri boyunca ülkesinde almadığı tiyatro ödülü neredeyse kalmayan yönetmen Nikita Milivojević’in, ülkenin kültürel kimliğine katkı sağlamış en önemli kurumlardan biri kabul edilen Sırbistan Ulusal Tiyatrosu ile sahneye koyduğu gerçeküstü Macbeth yorumu 12 ve 13 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda N Kolay’ın yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorluğunda sahnelenecek.

Festivale her gelişi büyük heyecan yaratan topluluk Schaubühne Berlin ise, on yılın ardından yönetmen Thomas Ostermeier’in yönetiminde, yıldız oyuncu Lars Eidinger’in başrolünde oynadığı III. Richard’ı 18 ve 19 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM sahnesine taşıyacak. MeylDiageo’nun katkı sağlayan kuruluş olarak destek verdiği gösteri, Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekân sponsorluğunda gerçekleşecek.

Mehmet Birkiye’nin küratörlüğünde gerçekleştirilen 28. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim’de başlayacak, 19 Kasım’a kadar sürecek. Festivalin programı tiyatro.iksv.org/tr/program; ücretsiz yan etkinlik takvimi ise tiyatro.iksv.org/tr/yan-etkinlikler adresinde.

Festival biletleri passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende satış noktaları ve İKSV gişesinde (pazar günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışta. Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında sınırlı sayıda öğrenci bileti 20 TL.

Usta yönetmen Declan Donnellan 20 yıl sonra tekrar festivalde
Laurence Olivier’nin “karar veremeyen bir adamın trajedisi” olarak tanımladığı, ölümlülük, yozlaşma ve intikam üzerine bir başyapıt olan Hamlet, çağımızın en önemli yönetmenlerinden Declan Donnellan’ın yorumu ve Nick Ormerod’un sade olduğu kadar çarpıcı sahne tasarımının da katkısıyla günümüze taşınıyor. Hamlet gerçeği olduğu kadar kendini de arıyor ve Declan Donnellan’ın katkısıyla izleyiciler binlerce kez anlatılmış bu hikâyeyi yepyeni bir bakış açısıyla deneyimliyor. Edinburgh, Avignon, Salzburg gibi önde gelen festivaller için oyunlar yönetmiş ve aldığı pek çok uluslararası ödülün arasında dört Olivier ve Venedik Bienali’nden Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü de bulunan Declan Donnellan ve Nick Ormerod’un kurduğu Cheek by Jowl, 1981’den bu yana 40’ün üzerinde yapıma imza attı ve altı kıtada 400’den fazla şehre turne gerçekleştirdi. Yoğun, güçlü sahnelemeleri ve özellikle klasiklere yeni bir ruh katmasıyla tanınan topluluk için The Guardian gazetesi, “Bir sonraki işleri her ne olursa olsun her zaman büyük olay olacağı kesindir” diye yazıyor. Declan Donnellan ve 165 yıllık tarihinde pek çok unutulmaz oyuna imza atmış Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun usta oyuncularının performansıyla her detayında ayrı bir lezzet barındıran Hamlet, 7 ve 8 Kasım’da saat 20.00’de DasDas’ta sahnelenecek.

Usta Shakespeare yönetmeninden “rüya” gibi bir Macbeth
Özellikle özgün Shakespeare yorumlarıyla anılan, estetik olduğu kadar kışkırtıcı rejileriyle Avrupa’dan Amerika’ya farklı izleyici kitlelerini derinden etkilemeyi başarmış bol ödüllü yönetmen Nikita Milivojević, Sırbistan Shakespeare Festivali için sahnelediği Macbeth’te spot ışığının altına “rüya”yı koyuyor ve kabare, pantomim, gölge tiyatrosu öğelerini müzikle de ustalıkla iç içe geçirerek aynı anda hem zamansız hem çağdaş olabilen gerçeküstü bir dünyayı incelikle şekillendiriyor. Uluslararası Belgrad Tiyatro Festivali’nin direktörü ve Sırbistan Shakespeare Festivali’nin de kurucu direktörü olan, cesur ve yenilikçi yorumlarıyla klasikleri 21. yüzyıla taşıyan Milivojević, oyunu yorumlarken Macbeth’in birinci perdedeki “Olmayan bir şey olandan çok sarsıyor beni: Tek o kalıyor ortada, o olmayan şey” sözlerinden yola çıktığını belirtiyor ve ekliyor: “Cadılar Macbeth’e kehaneti bildirdiği andan itibaren gerçeklik onun için bir kâbusa dönüşür. Her şey kararmış zihninin ürünü gibidir. Gerçekle kurgu, imkânlıyla imkânsız birbirine öylesine karışır ki biri nerede bitip diğeri nerede başlıyor ayırt edemez. Böylesi kaotik, ‘gerçekdışı’ bir dünyanın günümüzde yaşadıklarımızı da oldukça doğru bir şekilde tarif ettiğini düşünüyorum.” 30 yılı aşan kariyeri boyunca ülkesinde almadığı tiyatro ödülü neredeyse kalmamış Sırp yönetmenin yorumu ve 1861’de Avusturya İmparatorluğu zamanında kurulan ve o zamandan beri Sırpların kültürel kimliğine katkı sağlamış en önemli kurumlardan biri kabul edilen Sırbistan Ulusal Tiyatrosu ile Macbeth, 12 ve 13 Kasım’da saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, N Kolay’ın yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorluğunda sahnelenecek.

Schaubühne Berlin, 10 yılın ardından, III. Richard ile festivale dönüyor
Alışılmış kuralları yıkmayı ve ezber bozmayı seven Thomas Ostermeier ile topluluğu Schaubühne Berlin, 10 yılın ardından festivale bir başyapıtla dönüyor. Her yapımıyla tiyatro tarihinde yeni bir sayfa açan yönetmen, Shakespeare’in orijinal metnine sadık kalırken etkili bir dekor ve gösterişli kostümlerle, canlı müzik eşliğinde III. Richard’ı kötülüğün doğasına derinlemesine dalan teatral bir gerilim olarak yeniden kurguluyor. Sahneye koyduğu her eser izleyiciler tarafından büyük coşkuyla karşılanan yönetmen ve festivale daha önce konuk olan Nora Bir Bebek Evi, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı yapımlarıyla İstanbul Tiyatro Festivali takipçilerini derinden etkileyen topluluk, bu kez dünya sahnelerini kasıp kavuran III. Richard ile İstanbul’a geliyor. 2012’de Hamlet rolündeki unutulmaz performansıyla İstanbullu tiyatroseverlerin kalbinde taht kuran Lars Eidinger, bu defa tüyler ürperten bir baştan çıkarıcılıkla canlandırdığı III. Richard rolüyle, komediyi, gerilimi, melankoliyi ve her şeyin ötesinde trajik bir yalnızlığı güçlü oyunculuğuyla sahneye aktarıyor. Eleştirmenlerin “karanlıkta bile parlıyor” sözleriyle övdüğü Eidinger, III. Richard’da bir rock yıldızına dönüşüyor. Richard’ın yüzyıllardır yitirmediği cazibesinin temelinde ise biraz da dizgin vurulamayan, tek bir amaç güden ve keyifle sergilediği ahlaksızlığı yatıyor. Ostermeier’in ifadesiyle “uygar bir toplumda asla gerçekleştirmeyi göze alamayacağımız en karanlık arzularımızı sahneleyen” III. Richard izleyicilere, üzerine düşünecekleri çok şey sunuyor. MeylDiageo’nun katkı sağlayan kuruluş olarak destek verdiği, Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekân sponsorluğunda, 18 ve 19 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM’de sahnelenecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT