Pierre Loti İstanbul’a geldiğinde kendini bir klişeler dünyasının içerisinde bulur. Ondan önce Alphonse de Lamartine ve Théophile Gauthier buradan geçmişlerdir. Ziyaret ettikleri yerler ve izlenimleri adeta aynıdırlar. Oysa Loti, birkaç makale ve kitapla « kendi » Türkiyesi üzerine farklı bir görüş ortaya koymuştur. Loti’nin Türkiyesi Fransız yazar Claude Farrère’in Katil kim? romanındaki Türkiyedir. Yazarlar kendi hikayelerini anlatmak için Loti’nin Türkiye imgesi içerisine girmişlerdir.
Bu söyleşide iki yüzü olan bir soru tartışılacaktır : Bir yandan Loti’nin imgelemi çerçevesinde ele alınacak olan Oryantalizm ; diğer yandan, ve hatta özellikle, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu yaşayan bir kadının tanıklığı olan Hayal kırıklığına uğramış bir kadının anıları kitabı ile birlikte 1930 yılında Gallimard tarafından yayınlanan Ekrem Reşit Rey’in Désorientée romanı aracılığıyla ele alınacak olan o dönemdeki Türk görüşü.
Yine bu çerçevede, 1911 yılında Le Figaro gazetesinde yayınlanan eski Osmanlı büyükelçisi Salih Münir ile bir Osmanlı hanımının Türkiye’de kadının durumu üzerine yaptıkları yazışmalardan da bahsedilecektir.
Söyleşide ayrıca roman ve şiir yapıtlarında İstanbul’un yeri de ele alınacaktır.
Le Figaro littéraire’in yöneticisi Étienne de Montety Gallimard tarafından yayınlanan birçok romanın yazarıdır : L’article de la mort (2009), Deux-Magots Ödülü’nü alan La route du Salut (2013) ve Birinci Dünya savaşı sonrası Türk toplumunun dönüşüm dönemi İstanbul’unda geçen L’Amant Noir (2016).
Tarihçi Sinan Kuneralp İstanbul’da bulunan Isis yayınevinin kurucusudur. Osmanlı tarihi üzerine Türk ve yabancı yapıtları Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlamaktadır. Büyükannesinin kız kardeşinin anıları olan Hayal kırıklığına uğramış bir kadının anıları, Nihayet bulan Osmanlı İmparatorluğu’nda kadın olmak kitabı imparatorluktan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçişin ilk yıllarını anlatmaktadır.
Tarihçi, gazeteci ve France Culture’de yayınlanan « Doğu’nun Hristiyanları » programının yapımcısı Sébastien de Courtois aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve Hristiyan azınlıklar üzerine uzman bir basın muhabiridir. Yazarın Suriye, Irak, Lübnan ve Türkiye’de, dini ve Hristiyan azınlıklar ve Yezidiler’in 2014 yazında maruz kaldıkları trajediyi anlattığı Babil’in ırmakları üzerinde, ağlıyorduk başlıklı denemesi yakın zamanda Stock yayınevi tarafından yayınlandı.