Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 12 Ocak’a kadar devam eden “Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisi kapsamında 14 Aralık Cumartesi saat 14:00’te “Avni Lifij’in Keşfedilmemiş Dünyası” başlıklı bir konferansa ev sahipliği yapıyor. Avni Lifij’in sanatçı kimliğini Türkiye’de ilk kez tüm yönleriyle yansıtan serginin içeriğine paralel bir çerçeveye sahip konferansta, sergi kataloğunun yazarları Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören ve Ömer Faruk Şerifoğlu konuşmacı olarak yer alacak. Konferans, Lifij’in resim, fotoğraf, yazı ve eğitim dahil olmak üzere çok yönlü üretimine ve yaşadığı dönemle ilişkisine ışık tutacak.
Prof. Dr. Zafer Toprak, “Yazar Avni Lifij ve Sanat Anlayışı” başlıklı konuşmasında tüm yaşamı boyunca sanat üzerine yazmayı bir sorumluluk olarak gören Avni Lifij’in derin birikimini yansıttığı yazılarına ve bu yazıların Lifij’in sanatına olan izlerine değinecek.
Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören “Sanatçı Kim için Üretir? Lifij’in Yapıtlarının Anatomisi” başlıklı konuşmasında Avni Lifij’in üretim sürecini belirleyen etmenleri ve bunların eserlerindeki yansımalarını inceleyecek. Gören, aynı zamanda sanatçının genel çalışma pratiklerini de örneklerle değerlendirecek.
“Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisiyle bağlantılı olarak yayınlanan Avni Lifij - Sanat Yazıları kitabının editörü ve serginin danışmanı Sanat Tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu ise "Avni Lifij'i Yeniden Keşfetmek" başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Şerifoğlu konuşmasında serginin hazırlık sürecinde ortaya çıkan yeni bilgi ve belgelerin ışığında sanatçının yaşamını ve çok yönlü sanatsal üretimini ele alacak. Mehmet Ergüven’in “Türk resminde sadece bir kilometre taşı değil, kendisiyle hesaplaşma zahmetine katlanmayı göze alanlar için; çağdaş, ışık tutan mükemmel bir öncüdür” diye tanımladığı Avni Lifij, bu konumunun izlerinin bulunabileceği resim, fotoğraf, yazı ve eleştiri alanlarında verdiği eserlerle değerlendirilecek.