Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Saçlıoğlu ve Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli modern bilimin doğuşunu ele alacaklar, Wootton’ın bakış açısını ve tezini değerlendirecekler.
Dünyanın en önemli bilim tarihçilerinden David Wootton’ın “Bilimin İcadı - Bilim Devrimi’nin Yeni Bir Tarihi” kitabı kısa bir süre önce YKY’nin Tarih dizisinden Nurettin Elhüseyni’nin çevirisiyle yayımlandı. İlk yayımlandığı 2015’ten bu yana yankı uyandıran bu çalışmada Wootton; çağdaş bilimin, göklerde değişimin mümkün olduğunun görüldüğü 1572 yılı ile renklerin kaynağının ışıkta olduğunun anlaşıldığı 1704 yılları arasında icat edilerek evrildiği tezini ortaya atıyor. Bu sürecin, dönemin dillerine de yansıdığını savunuyor: Batı dillerinde daha önce de mevcut olan ilerleme, olgu, deney, hipotez, teori gibi kelimelerin anlamlarının, bu dönemde bilimsel düşünmeyi mümkün kılan aletlere dönüştüğünü ileri sürüyor. Kitap; şehitleri (Bruno, Galileo), kahramanları (Kepler, Boyle), propagandacıları (Voltaire, Diderot) ve emekçileri (Gilbert, Hooke) ile Avrupa’da yaşanan bu çığır açıcı dönüşümün hikâyesini anlatırken aynı tarihlerde dünyanın geri kalanında benzeri bir değişimin neden yaşanmadığı sorusunun cevabına da katkıda bulunuyor.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.