İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, kuruluşunun 10. yıldönümünde İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek: Bilim İnsanları, Kurumlar ve Mücadeleler, 1800-1955 başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. 19. ve erken 20. yüzyılda Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimini mercek altına alan sempozyum, Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşiyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul kent tarihine ışık tutan etkinliklerine, kuruluşunun 10. yıldönümü kapsamında düzenlediği İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek başlıklı sempozyum ile devam ediyor. 16-18 Kasım 2017 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşen sempozyum, Paris Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) üyeleri Olivier Delouis ile Brigitte Pitarakis yönetiminde düzenleniyor.
Sempozyumda, Konstantinos’un M.S. 330 yılında kurduğu Bizans İmparatorluğu’nun araştırılmasında etkili olan nedenler ve teşvik edici unsurlar; bilim insanlarının Konstantinopolis’in anıtlarına ve maddi zenginliğine erişim yolları; hangi yapıtların incelenmesine hangi şartlarda izin verildiği gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, uluslararası düzeyde bilimsel rekabet; yeni kurulan yabancı enstitü ve müzelerin faaliyetleri ile yerli bilim insanlarının araştırmalara bakış açısı da sempozyumda tartışılacak konular arasında yer alıyor.
İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek sempozyumu, Doğu Akdeniz’de belli başlı arkeolojik keşif gezilerinin ortaya çıkışıyla başlıyor. Osmanlı İmparatorluğu ile modern Türkiye Cumhuriyeti’ni de içine alan bu dönem, 10. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi’nin İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilmesiyle sona eriyor. Bu bağlamda, katılımcılar ülkelerindeki arşiv malzemelerini değerlendirerek yeni ve bilinmeyen araştırma kaynaklarını bilim dünyasına tanıtmayı amaçlıyor.
Açılış konuşmasını “Osmanlıların Bizans’ı (Yeniden) Keşfi” başlığıyla Edhem Eldem’in yapacağı sempozyumun katılımcıları arasında Rus Bilimler Akademisi, St. Petersburg Tarih Enstitüsü’nden Lora Gerd, Royal Holloway, Londra Üniversitesi’nden George Vassiadis, Köln Üniversitesi’nden Peter Schreiner, Boğaziçi Üniversitesi’nden Nevra Necipoğlu, St. Andrews Üniversitesi’nden Lenia Kouneni ve Columbia Üniversitesi’nden Holger Klein yer alıyor.