Sinema salonlarının sinefilinin gelişimine katkısı bir dizi araştırmaya konu olmuştur (A. de Baecque, E. Ethis, C. Gauthier L. Jullier ve J.-M. Leveratto, L. Souilles-Debats, C. Tallibert, vd.). Bu araştırmalarda, yurtdışındaki Fransız kültür kurumları ağının bir bölümü olan ve toplamda 150 salonu bulunan FKM (Fransız Kültür Merkezleri ve AF (Alliances françaises) yer almamıştır. Bununla birlikte, bu salonlar filmlerin dağıtımı ve tanıtımına destek olup her zaman önemli bir katkıda bulunmuşlardır, örneğin: Elvire Popesco (Romanya’daki Bükreş Fransız Kültür Merkezi) veya Jean Renoir salonları (Güney Kore’deki Seul Fransız Kültür Merkezi ) ve Buenos Aires ve Havana Alliances françaises salonları. Bu salonlar; genellikle köklü geleneksel değerlerin hüküm sürdüğü, siyasi denetim ve Amerikanlaşmanın (mültiplekslerde ve anaakım sinemada patlama) yaşandığı bir ortamda, seçkin programları, genç seyirciye yönelik girişimleri (1997’den itibaren Fransız Kültür merkezleri Fransızca konuşan genç sinefiller ödüllerini dağıtmaktadır), katkıda bulundukları festivaller (örneğin: Uluslararası Kadın Filmleri Festivali FİLMMOR, 2002 yılındaki ilk senesinden bu yana Fransız Kültür Merkezi tarafından desteklenmekte ve gerek Fransız sinemacıları davet ederek gerekse salon vererek FKM festivalin ana ortaklardan biri olmaya devam etmektedir), düzenledikleri toplantılar ve ustalık sınıfları ülkelerindeki dönüşümlerin aktörleri olan nesilleri etkilemişlerdir.
Genel olarak Fransız kültürünün Fransa dışındaki etkisi fazlaca incelenmiş olmakla birlikte sinema alanındaki etkinliği ihmal edilmiştir. Bu kolokyumun amacı söz konusu eksikliği gidermek ve bu katkıyı sinefilinin gelişiminde ve Fransız sineması ve yerel sinemaların tanıtımında, bilhassa genç yaratıcıların ve yeni yeteneklerin ortaya çıkmasının desteklenmesinde öne çıkarmaktır. Pek çok Cezayirli genç sinemacının filmlerinin (Sofia Djama, Les Bienheureux, 2017 gibi) ilk gösterildiği yer olan Cezayir Fransız Kültür Merkezi salonu bu duruma örnektir.
Bu konferans, “Fransız sinemasını Fransız Kültür Merkezleri ve Alliances Françaises’ler bağlamında ihraç etmek ve desteklemek” başlıklı araştırma programı kapsamında yer almaktadır. Bu proje, sinema örneğinden yola çıkarak, Fransız kültürel diplomasisinin Fransız sinemasının tanıtımı, dolaşımı ve ihracı alanındaki eylem yöntemlerini ve şekillerini sorgulamaktadır. Bu eylemlerin etkinliğini (küresel ölçekte Fransız sinemasının pazar payı, Fransız sinemasının yerel sinemalar üzerindeki etkisi, Fransız modelinin uyarlanması) incelerken bir yandan da bunların sınırlarını ve güçlüklerini tartışmak da amaçlanmaktadır. IRCAV’ın bu projesi Labex ICCA (“Fransız Modeli” temel programı) tarafından desteklenmekte ve IF, CNC, MEAE, ERCAE, MEDIAR (İstanbul) işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.