BEYOĞLU SES KONSERLERİ
Sabahat Akkiraz & Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu
Anadolu türküleri üzerine bir proje...
Sabahat Akkiraz: 1955 yılında Sivas’ta doğan Sabahat Akkiraz, ilk 45’lik plağını 13 yaşında doldurdu. Orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Akkiraz, Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari ve Muhlis Akarsu’dan eğitim aldı. 1983 yılında “Şafak Söktü” adlı ilk profesyonel albümünü Musa Eroğlu’yla birlikte kaydetti. 1985 yılında İstanbul’a taşındı ve aynı yıl Arif Sağ ile çalışmaya başladı. Bugüne kadar 15 albüm çıkaran Akkiraz, çoğunlukla kendi derlediği türküleri, deyişleri ve uzun havaları seslendirdi. Kaydettiklerinin dışında yüzlerce derlenmiş eseri bulunan Akkiraz, Londra Jazz Festivali’nde ve Lyon’daki Doğu Festivali’nde sahne aldı.
Grand Union Orchestra ile “Echoes From Anatolia (Anadolu’dan Yansımalar)” projesini hazırladı. 1999 yılında Queen Elizabeth Hall’daki “Womens of Tradition” projesinde Türkiye’yi temsil etti. Aynı yıl “Echoes from Anatolia” konserleri Redgold Music tarafından kaydedildi ve tüm dünyada satışa sunuldu.
Sabahat Akkiraz, Londra, Dublin, Glasgow, Paris, St Claude, Dieppe ve Sao Paolo ile Hollanda’nın pek çok şehrinde konserler verdi. Etnik müziğin mabedi kabul edilen “Theatre de la Ville”‘de sahne alan ilk Türk oldu. Bu konserin kaydı yapıldı ve Real World-Long Distance firmaları tarafından tüm dünyada satışa sunuldu. Akkiraz aynı zamanda Real World kataloğuna giren ilk Türk oldu. Fransa’da yılın en başarılı etnik müzik sanatçısı seçildi. Akkiraz’ın hayatını ve çalışmalarını anlatan Fransız-Belçika ortak yapımı belgesel film, halen dünya çapındaki TV kanallarında yayınlanıyor.
Erkan Oğur: 1954 yılında Ankara`da doıan ve Elazığ`da büyüyen sanatçının müzik anlayışına bu bölgenin çok büyük etkisi oldu. 5 yaşındayken kemanla ilgilenenen Erkan Oğur daha sonra bağlama (ırızva) çalmaya başladı.
Ankara Üniversitesi`nde başladığı üniversite eğitimine, Almanya`da, Münih Üniversitesi`nde Fizik dalında devam etti. Burada geçirdiği 3 senenin sonunda tamamen müzikle ilgilenmek istediğini anlayan Erkan Oğur, üniversiteyi terk ederek yaşamını sadece müzikle devam ettirmeye başladı. Hergün 10 - 12 saat çalışarak önce klasik gitar ve daha sonra elektrik gitar çalıştı. Bu ağır çalışmanın sonucunda bilekleri rahatsızlanan sanatçı, dokunarak ve az kuvvet harcayarak çalabileceği ve Türk müziği seslerine olan ihtiyacını giderebileceği bir gitarı yapmak isterken perdesiz gitarı keşfetti.
1980`lerin sonunda yerli ve yabancı ünlü sanatçılar da bu enstrümana ilgi duyarak çalmaya başladılar.
1976`da yarattığı perdesiz gitarı, hayatının büyük bir dönüm noktası olarak nitelendiren sanatçı daha sonra Türkiye`ye dönerek İstanbul Devlet Konservatuarı Klasik Türk Sanat Müziği bölümünden mezun oldu. Sanatçı genelde telli çalgılarda ustalaşmıştır.
1980 yılında Türkiye`deki profesyonel kariyerine başlayan sanatçı Bülent Ortaçgil ile çocukluğundan gelen müzikal birlikteliğini halen devam ettirmektedir.
1980’de başladığı konservatuardan, arkadaşı olan İsmail. H. Demicioğlu ile birlikte halk müziği çalışmalarını halen sürdürmektedir. İkilinin beraber çıkardığı Gülün Kokusu Vardı ve Anadolu Beşik adlı iki albümü bulunmaktadır.
Diskografi:
2001 Fuad (Djivan Gasparyan ile), 2000 Anadolu Beşik (İsmail Hakkı Demircioğlu ile), 1999 Hiç (Okan Murat Öztürk ile), 1998 Gülün Kokusu Vardı (İsmail Hakkı Demircioğlu ile), 1997 Eşkiya (film müziği), 1996 Bir Ömürlük Misafir (Philip Catherine ile)
İsmail Hakkı Demircioğlu: 1957`de Rize`de doğdu. 1980 yılında İ.T.Ü Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümüne`ne girdi. 1984-1985 yıllarında Ruhi Ayangil`in Türk Müziği Orkestra ve Korosunda bas olarak şarkı söyledi. Bu yıllarda 2 yıl İstanbul Müzik Festivali`ne katıldı. 1986`da Timur Selçuk ile Sarper Özhan`ın çalıştırdığı Ruhi Su korosuna katıldı. Aynı yıl "Türkülerimiz" ve 1987`de "Sırdaş" adlı albümleri çıkardı. Erkan Oğur ile birlikte türkülerden oluşan 1998’de Gülün Kokusu Vardı ve 2000 yılında Anadolu Beşik albümlerini çıkarttılar. Erkan Oğur ile beraber yurtiçinde ve yurtdışında konserler vermektedirler.