Şef: İsmail Işık
Konuk Sanatçılar: Cengiz Özkan, Hüsamettin Subaşı, İzzet Altınmeşe
Türkiye`nin en iyi üniversitelerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi, sadece bilim alanında değil, tiyatro ve müzik gibi sanatın birçok kolunda faaliyet gösteren ve bilimsel araştırmalar yapan kulüplerine de ev sahipliği yapıyor. ODTÜ Halk Bilimleri Topluluğu da bunlardan biri. Halk türkülerinin süzülmüş örneklerini bu konserde doyasıya dinleyeceksiniz.
"1956 yılında başkent Ankara`nın ortasında şekillenen kocaman bir aydınlığın taşıyıcılarıyız bizler. ODTÜ`lüyüz. Bizler içlerinde bilimi, fenni ve sanatı taşıyabilen kalabalıklarından bir küçük parçayız da aynı zamanda. Küçük ama bir o kadar da kalabalığız… Halaylar dolusu kalabalık ve türküler dolusu sevdalı… Sevmeyi türkülerimizden öğrendik biz. Bir minik adım içerisinde kocaman kalabalıklara dönüşebilen bir aile olduk. Bildik ve öğrendik ki, bizi kaynaştıran ve bu aileyi besleyen de bu sevgilerimiz.
ODTÜ Türk Halk Bilimleri Topluluğu`nun (THBT) kuruluş yılı olan 1961`den bu yana, bir kuşağın diğerine ustalık-çıraklık ilişkisi ile aktardığı kültür ve bilgi birikimini derlemek, toparlamak ve yaşamak üzerine kurulu misyonumuz. Ne ulu çınarlar geçti türkü dergahımızdan. Nida Tüfekçi, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Mehmet Özbek, İhsan Öztürk… Türkü edebini, erkanını öğrettiler bize. Paylaştılar engin sevgi dolu yüreklerini bizlerle. Biz THBT`yiz. Biz THBT`liyiz... Biz "Türk Halk Bilimi Topluluğu"nun içerisinde yaşamayı edep olarak yüreklerine indirenleriz... Yüzlerce yılın içerisinden gelen kültürel emanetlerimizi solumak üzerine kurulu sevgilerimiz. Bildik ve öğrendik ki bizi kaynaştıran da bu sevgilerimiz. Türkülerimizin ninni kılığına vurulduk ilkin. Sonra yolculuklarımız boyunca yanımıza manileri, ağıtları, sevda türkülerini, gurbet türkülerini alıp yürüdük bir ucundan diğerine Anadolu topraklarının. Ellerimizde bağlamalarımız, kavallarımız, davullarımızla. Dilimizde ülkemizin engin birikimlerine olan sevdamızla size kendimizi anlatalım diledik elimiz erdiğince, gözümüz gördüğünce, bizimle olan sevdalı yüreklerinize.
Dediği gibi ozan Bedri Rahmi`nin; "Şairim / Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası, / Ayak seslerinden tanırım./ Ne zaman bir köy türküsü duysam, / Şairliğimden utanırım"- "Şairim./ Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum,/ Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim,/ Onlarla ağlamış, onlarla gülmüşüm."