İstanbul Modern Sinema’nın, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla, Türkiye sinemasından yepyeni filmleri bir araya getirdiği Biz de Varız! programı bu yıl dokuzuncu yaşını kutluyor. Çevrimiçi ve ücretsiz gerçekleşecek program son yılın merak uyandıran, festivallerden ödüllerle dönmesine karşın vizyonda hak ettiği yeri bulamamış filmlerden oluşuyor. Biz de Varız!’ın açılışını dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası’nda kazandığı ödülle dikkat çeken, Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metrajı Hayaletler yapıyor. Film, İstanbul’un genelinde yaşanan elektrik kesintisiyle daha da distopik hale gelen bir mahallede kendi dertlerinin peşinden giden dört karakterin kesişen hikâyesini takip ediyor. Hayaletler’in de “En İyi Film” dahil beş ödülle döndüğü bu yılki Altın Portakal Film Festivali’nde “Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü” alan Ferit Karol’un Kumbara’sı orta sınıf bir adamın kefil olduğu arkadaşından kalan borçla girdiği yeni hayat mücadelesini anlatıyor. Gösterilecek filmler arasında bir apartmanın çatısına dikilen televizyon anteninin yaydığı öldürücü güç üzerinden gerçeklik algısının manipüle edilişini gerilim-korku türünde işleyen Bina da yer alıyor. Biz de Varız! seçkisinin önemli bir bölümü bu yıl adından çok bahsedilen Maddenin Halleri, Mimaroğlu, Ah Gözel İstanbul, Miss Holokost Survivor gibi belgesellere ait.
Gösterimlerin yanı sıra filmlerin yönetmen ve oyuncularıyla kısa söyleşiler gerçekleştirilecek. Söyleşiler, İstanbul Modern'in YouTube
Filmler gösterim programında belirtilen tarih-saat aralıklarında yayında kalacaktır. Filmlere bu tarih-saat aralıklarında kayıt olabilir, kayıt olduktan itibaren 3 saat içerisinde filmi izleyebilirsiniz.
İstanbul doğumlu Ermeni entelektüel Eremya Çelebi Kömürciyan’ın 17. yüzyılda yazdığı seyahatnameden esinlenen Ah Gözel İstanbul, Kömürciyan’ın üç yüz yıllık rotasının izini bugünün İstanbul’unda sürüyor. Yazarın seyretme, izleme ve bakma zevkleriyle geliştirdiği zamanının ötesindeki ilişki üzerine düşünen bu yaratıcı belgesel, seyirciye görsel bir seyahatname sunuyor. İstanbul Tarihi: 17. Yüzyılda İstanbul kitabında Kömürciyan, okuyucuya adeta elinde bir kamera varmış gibi seslenir. Kömürciyan’ın “kamera gözünü” bugünün İstanbul’una çevirdiğimizde, bu kadim şehrin çok yönlü görsel tarihini keşfetmek için önümüze sayısız imkân serilir.
Yönetmen: Zeynep Dadak
Senarist: Zeynep Dadak
Görüntü Yönetmeni: Florent Herry
Kurgucu: Eytan İpeker / Özgün Müzik: Erdem Helvacıoğlu
Oyuncular: Katılanlar With: Aykut Sezgi Mengi, Cemal Kafadar
Yapımcı: Aslı Dadak, Zeynep Dadak, Pınar Bağcı / Ortak Yapımcı: Tanja Georgieva
Yapım Şirketi: Fenafilm
Dünya Hakları: Fenafilm / Türkiye, Almanya / 2020 / DCP / Renkli / 85’ / Türkçe ; İngilizce altyazılı
Orijinal Adı: Ah Gözel İstanbul
İngilizce Adı: Invisible to the Eye.Bu film 19 Aralık 19.00 - 21 Aralık 19.00 arasında yayında olacaktır.
Kayıt formu 19 Aralık saat 19.00'da bu sayfada yayınlanacaktır.