Türkiye’den Belçika’ya ve oradan tüm dünyaya açılan; piyanistliği, besteciliği ve hocalığıyla sadece dinleyicilere değil, müzisyenlere de ilham veren ve klasik müziğin bugününe olduğu kadar geleceğine de imzasını atan Muhiddin Dürrüoğlu, topluluğu Kheops Ensemble ile festivalde.
Bu konser yalnızca Türkiye'den izlenebilecektir.Muhiddin Dürrüoğlu piyanoMarie Hallynck viyolonselRonald Van Spaendonck klarnetLudwig van BeethovenKlarnet, Viyolonsel ve Piyano için Üçlü Mi bemol Majör, op. 38Muhiddin Dürrüoğlu*Viyolonsel ve piyano için Emotions Fugitives IIIJohannes BrahmsKlarnet, Viyolonsel ve Piyano için Üçlü, op. 114Arasız 80’ sürer.
*Türkiye prömiyeri
*Türkiye prömiyeriKONSERE DOĞRU: MÜZİK VE RESİM25.09.2020 CU |
İKSV YouTube KanalıProf. Dr. Gül İrepoğlu’nun Levni’nin Sazendeler minyatürü üzerine konuşması
“Müzisyenler bir arada tam bir uyum içinde eseri müziğin ve yoğunluğun zirvesine taşıyor.”
—Resmusica
Belçika’nın en iyi müzisyenlerinden üçü, Marie Hallynck, Ronald Van Spaendonck ve Muhiddin Dürrüoğlu tarafından 2006’da kurulan Kheops Ensemble, çeşitli virtüözlerle de işbirliği yaparak müziği sürekli yeni zirvelere taşıyor. Başyapıtların yanı sıra yeni keşifleri içeren oda müziği projeleriyle Bonn Beethoven, Stavelot, Juventus, Musiq’3, Vlaanderen, Bozar dahil önemli festivallere konuk olan topluluk, ayrıca Belçika’daki Seneffe’in Müzikal Mevsimleri’nin sanat yönetmenliğini yürütüyor. Kheops Ensemble’ın 2019’da piyasaya çıkan son albümü Fugitives, Muhiddin Dürrüoğlu’nun eserlerinden oluşuyor.
Hem piyanist hem besteci olarak çok sayıda uluslararası ödül sahibi Muhiddin Dürrüoğlu’nun eserleri, doğduğu toprakların folkloruyla çocukluğunun renkleri ve ritimlerinden yola çıkarak evrenin sonsuzluğu ve gizemine yöneliyor. 2011 Juventus Festivali Yerleşik Bestecisi olan sanatçı, piyanist olarak da dört kıtada orkestralar eşliğinde konserler vermesinin yanı sıra Avrupa’nın önde gelen salonlarına ve festivallerine konuk oluyor. Viyolonselci Marie Hallynck, Avrupa Konser Salonları Organizasyonu tarafından 2000 yılı Yükselen Yıldızı seçildiğinden bu yana Avrupa’dan Amerika’ya ve Uzak Doğu’ya uzanan konserler veriyor; Vadim Repin, Martha Argerich, Misha Maisky, Gérard Caussé, Danel Quartet, Ysaye Quartet gibi sanatçı ve topluluklarla oda müziği yapıyor. Avrupa Konser Salonları Organizasyonu 1998 Yükselen Yıldızı ve BBC 2000 Yeni Nesil Sanatçısı Ronald Van Spaendonck ise kendi kuşağının en iyi klarnetçilerinden biri kabul ediliyor. Halen Dürrüoğlu ve Hallynck gibi Belçika Kraliyet Müzik Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olan sanatçının solistlik kariyeri İngiltere’den Japonya’ya uzanıyor.
Bu konserde Türkiye prömiyeri yapılacak Dürrüoğlu’nun Emotions Fugitives III başlıklı eserinin yanı sıra programda Beethoven ve Brahms’ın Klarnet Üçlüleri yer alıyor. Brahms’ın, yorumlarından çok etkilendiği klarnetçi Richard Mühlfeld için 1891 yazında bestelediği iki eserden biri olan La minör Üçlü’sünün ilham kaynağı klarnet olsa da eserde tüm çalgılar baştan sona mükemmel bir denge yakalıyor. Beethoven’ın, büyük başarı kazanan ve pek çok düzenlemesi yayımlanan op. 20 Mi bemol Majör Yedili’sinin üzerine kendisinin düzenlediği op. 38 Üçlü ise cezbedici bir samimiyete sahip. Beethoven’ın bu eseri, sağırlık tedavisinde büyük umutlar bağladığı doktoru Johann Adam Schmidt’e ithaf ettiği biliniyor.
Çekim Mekanı: STAVELOT MANASTIRI, BELÇİKABenedict rahipleri tarafından MS 651’de kurulan Stavelot Manastırı, 14 yüzyıldır hiç boş kalmadı: Keşişler, Fransız devrimciler, sepiciler, yerel yönetim ve müzeler tarafından kullanıldı. Valon Bölgesi kültür mirası listesinde yer alan manastırın kurulduğu günden bugüne ekonomik, politik, dini ve sanatsal etkisi Belçika sınırlarının çok ötesine ulaştı.
1. Kategori - 20.00 TL