`Kitapsız` Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor

Tarihler: 31 Mart 2007 Cumartesi ~ 31 Mart 2007 Cumartesi 31 Mart Cumartesi Saat 15:00

Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Ücret: Ücretsiz

Adres: İstiklâl Caddesi Şahkulu Bostanı Sokak No:8 Tünel Beyoğlu Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0 212 293 12 70 (3 HAT)

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 31, 2007 ~ Mar 31, 2007
‘KİTAPSIZ’ YEŞİLÇAM: 7. SANAT KİTABINI ARIYOR
31 Mart 2007, Cumartesi, Saat: 15.00
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Konuşmacılar:
Oturum Başkanı: Burçak Evren
Yönetmen Halit Refiğ, Senaryo Yazarı Safa Önal, Prof. Sami Şekeroğlu, Sinema Yazarı Ali Murat Güven, Gazeteci-Yazar Nihal Bengisu Karaca

İnsanoğlu hep kitaplarla düşüne gelmiş, kitaplarla koymuş ortaya düşüncesini. Dolayısıyla; “günümüzün gerçek anlamda çağdaş ve düşünen insanı, okuyan insanıdır” diyebiliriz. Ancak Türkiye’nin bu tezden payına çok fazla bir şey düştüğünü söylemek zor. Elbette bunun birçok nedeni var. Birçoğunu görmezden gelip ve yine birçoğunu da bilerek atlayıp, Beyazperdenin okuma alışkanlığımıza neler kazandırmadığına bakalım. Beyazperde kitap ilişkisini de, “Gerek evlerde ve ailelerdeki kitap özürlülüğü, gerekse de filmlerdeki bu kitapsızlık; üzerinde durulması, tartışılması gereken toplumsal kültür sorunudur.

Yeşilçam’da ise ilk sırayı fakirlik edebiyatı yapan, ezik insan rolleri alıyor. Bir tür duygu sömürüsü! Sevdiğine aşk dolu, süslü seranatlar yapabilen ama bir türlü bir kitaptan pasajlar okuyamayan tipler!.. Sonra sırayı; sert, zalime acımayan, iyi dayak atan ve hep haksızlıklarla karşı karşıya kalan esas oğlanlar alır. Argo sözlüğümüzün tıka basa dolmasını sağlayan esas oğlanlar!..

Peki bizim sinemamız da ki bu kitapsızlığın sorumlusu kim? Tekste arka fonda da olsa bir kütüphane, bir kitapçı sahnesi veya bir eserden birkaç satır yer vermeyen senarist mi? ‘Ben içinde kitaplar ve kahramanlarının olduğu bir filme para harcamak istiyorum’ diyemeyen yapımcı mı? Yoksa hayali bir kitap olamayan yönetmen veya bir kitap kahramanını oynamanın ideali olduğunu dile getiremeyen aktör mü?
Size bir kitabı hatırlatan kaç Türk filmi hatırlıyorsunuz? Beyaz perdenin okuma alışkanlıklarımıza neler kazandırmadığını konuşmalı mıyız?
Yukarıdaki soruların cevabını merak ediyorsanız bu açıkoturuma katılmalısınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenip Kültür AŞ tarafından organize edilen açıkoturumda yazar, akademisyen ve sanatçılar, son dönemde yeniden hareketlenen Türk Sineması ve beyaz perdenin kitap okuma alışkanlığına kazandırdıkları üzerine konuşacaklar. Başkanlığını Burçak Evren’in yaptığı açık oturumun konukları, yönetmen Halit Refiğ, senaryo yazarı Safa Önal, akademisyen Prof. Sami Şekeroğlu, sinema yazarı Ali Murat Güven ve gazeteci-yazar Nihal Bengisu Karaca’dan oluşuyor.

‘Bu konuyu siz bana açtığınızdan beri düşünüyorum, acaba hangi Türk sinemasında kitap ya da kütüphane unsuru var diye, doğru dürüst bir örnek hatırlayamadım doğrusu.’
Giovanni Scognamillo (Sinema Tarihçisi-Yazar, Türkiye)


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT