Atatürk Kitaplığı Nisan Etkinlik Programı

Tarihler: 24 Nisan 2006 Pazartesi ~ 29 Nisan 2006 Cumartesi 4-29 Nisan 2006

Yer: Atatürk Kitaplığı

Nereden Alınır: Atatürk Kitaplığı

Adres: Mete Cad. No: 45 / Taksim Taksim İstanbul

Telefon: 0212 293 65 35

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 24, 2006 ~ Nis 29, 2006
ATATÜRK KİTAPLIĞI NİSAN AYI ETKİNLİK PROGRAMI
MANTIK ve DİLBİLİM TARTIŞMALARI
4 Nisan Salı Saat: 18.30, 18 Nisan Salı Saat: 18.30
Düzenleyen: Dücane Cündioğlu
Düşünme “aklın bilinen ile bilinmeyen arasındaki hareketi” demektir. Aklın bilinmeyeni bilmek hedefi nasıl gerçekleşir? Akıl bu süreçleri hangi ilkeler doğrultusunda aşmakta ve mantığımız bize akli olanı nasıl göstermektedir? Mantığın dille ilişkisi nedir?

ŞİİR, RÜYA (HAYAL) ve VİZYON
6 Nisan Perşembe Saat: 18.30, 19 Nisan Çarşamba Saat: 18.30
Düzenleyen: Cem Yavuz
“ŞAİRİN / RESSAMIN TEN İLE TİN ARASINDAKİ SEYRİNDE BİR İMTİYAZ OLARAK RU`YA (VİZYON)” Çizmeye çalışacağımız çerçeve içerisinde, “UT PİCTURA POESİS” kavramından hareketle, genel anlamda şiir-resim, resim-şiir ilişkisine değinilecek; ardından, şairin/ressamın seyrini belirleyen bir kaynak olarak VİZYON’un gücü, etkinliği, sınırları ve sahihliği gibi konular irdelenecektir…

TÜRK DÜŞÜNCESİ SEMİNERLERİ
7 Nisan Cuma Saat: 18.30
Düzenleyen: İsmail Kara
Prof. Dr. İsmail Kara’nın hazırladığı programda Osmanlı, İkinci Meşrutiyet, Milli Mücadele, Cumhuriyetin kuruluş yılları ve çok partili dönemdeki düşünce akımları analiz edilmektedir.

SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ
8 Nisan Cumartesi Saat: 18.30
“Fütürizm, Sürrealizm, Dada”
Düzenleyen: Deniz Çalışır
28 Nisan Cuma Saat: 18.30
“Soyut Ekspresyonizm, Pop Art, Hiperrealizm”
Düzenleyen: Deniz Çalışır
İTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Çalışır’ın ayda iki kez gerçekleştirdiği “Sanat Tarihi Seminerleri” programında toplumun görsel dili olan sanat yapıtını görme, kavrama ve yorumlama çalışmaları yapılmaktadır.

FELSEFE BİLİM TARTIŞMALARI
10 Nisan Pazartesi Saat: 18.30, 24 Nisan Pazartesi Saat: 18.30
Düzenleyen: İhsan Fazlıoğlu
‘Bilim Devrimi’ne ait kavramların nasıl tanımlanması gerektiğini ve hangi esaslar içinde ele alınmasının doğru olacağını katılımcılarla birlikte tartışmaya açan İhsan Fazlıoğlu, felsefenin ve bilim tarihinin gelişimi içerisinde felsefe-bilim ilişkisini yorumlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra Ürdün Üniversitesi’nde (Amman) ve Arap Bilim Tarihi Enstitüsü’nde (Halep), bilim ve matematik tarihi üzerine araştırmalar yapan İhsan Fazlıoğlu, İ.Ü. Bilim Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimi gördü. Kahire’de yazmalar hakkındaki araştırmalarından sonra İ.Ü. Felsefe Bölümü’nde doktorasını tamamlayıp, Oklahoma Üniversitesi’nde (ABD) sahasıyla ilgili araştırmalarda bulundu. “Felsefe-Bilim” tarihi ile matematik tarihi ve felsefesi üzerine yoğunlaşan İhsan Fazlıoğlu, özellikle bu yapıların İslam ve Türk Medeniyet Tarihi içerisindeki gelişmelerini yazma kaynaklara dayanarak incelemekte ve yayınlar gerçekleştirmektedir.

TÜRK ROMANI ÜZERİNE
11 Nisan Salı Saat: 18.30
“Romantizmden Realizme Geçişte Köprü Romanlar 1: Sergüzeşt”
Düzenleyen: Mustafa Miyasoğlu
25 Nisan Salı Saat: 18.30
“Romantizmden Realizme Geçişte Köprü Romanlar 2: Araba Sevdası”
Düzenleyen: Mustafa Miyasoğlu
Bu ay ele alınacak olan ‘Sergüzeşt’ ve ‘Araba Sevdası’ adlı romanların ortak birçok özelliği var. İki roman da Batı Edebiyatı etkisinde gelişen bir dönemin eserleri olmasına rağmen, o dönemin tipik özellikleri olan siyasi hiçbir mesaj taşımazlar. Romantizmden realizme geçişte bir köprü vazifesi de görürler. Her iki eserle birlikte, roman türünün kişilerden yola çıkarak bir toplum kesitini yansıtmak durumunda bulunduğu ortaya konmaktadır.

MESNEVİ SOHBETLERİ
12 Nisan Çarşamba Saat: 18.30, 26 Nisan Çarşamba Saat: 18.30
Düzenleyen: Cihan Okuyucu
Temel amacı insanı adına layık bir olgunluğa eriştirmek olan Mevlana nefs terbiyesine büyük önem verir. Ama bu terbiyeye nereden başlanmalı ve yolu yöntemi ne olmalıdır? Günümüzün modası olan kişisel gelişim kitaplarında davranış terbiyesinden söz edilmektedir. Mevlana’ya göre ise aslolan ruh terbiyesidir. Zira ruh yahut gönül bir havuza davranışlar ise o havuza bağlı çeşmelere benzer. Tabiatıyla havuzda ne varsa çeşmeden de akacak olan odur. Kalbi yahut nefsi terbiye etmeden davranışları düzeltmeye uğraşmak beyhude bir çabadır. Sanki nefs bir put yontucudur, kötü davranışları ise yonttuğu putlar. Sen her ne kadar putları kırsan da o her an kırdığından daha fazlasını yontar. O halde iğreti tedbirler yerine işe merkezden başlamalı,nefsi yeni bir şekle sokmalıdır.. – Cihan Okuyucu

SİNEMA TARTIŞMALARI
14 Nisan Cuma Saat: 18.30
Konuşmacı: Nedim Hazar
Düzenleyen: İhsan Kabil
Türk Sineması son dönemde gişe hasılatı açısından Amerikan sinemasıyla yarışır hale geldi. Bu kımıldama sadece gişede mi kalıyor, yoksa estetik ve sinematografik anlamda da bir yeniden yapılanmadan söz edilebilir mi?... Filmler, yönetmenler, oyuncular perspektifiyle son dönem Türk Sineması`nın konuşulacağı programa sinema yazarı Nedim Hazar konuk oluyor...

33 DEVİR DİNLETİ
15 Nisan Cumartesi Saat: 18.30
“Rock, Klasik Müzik`le Buluşunca: Emerson, Lake & Palmer”(Konser Filmi)
Düzenleyen: Hasanali Yıldırım
27 Nisan Perşembe Saat: 18.30
“Geç Dönem Senfonik Rock: Porcupine Tree”
Düzenleyen: Hasanali Yıldırım
33 Devir Dinleti, klasik müzik ile rock`ın birlikteliğinin tarihî örneklerini sergilemeye devam ediyor. Bu kez konuk Emerson, Lake & Palmer. Progressive rock türünün kurucuları arasında yer alan bu süper grubun en önemli özelliği, klasik müzik ile rock`ı harmanlayan grupların başında yer almasıdır. Programda, bu efsanevi İngiliz grubun ilk canlı performansı olan 1970tarihli Isle of Wight konserinden ve bir orkestra eşliğinde 1977 tarihinde Montreal Olympic Stadium`da verdiği konserden örneklerin yer aldığı DVD gösterilecek. Gösterim öncesinde grup ve müziği hakkında bilgiler verilecek.

TÜRK MÜZİĞİ SEMİNERLERİ
17 Nisan Pazartesi Saat: 18.30
Düzenleyen: Gönül Paçacı
Klasik Türk musıkisinin temel yapısını anlayabilmek için, ses sistemi–perde–makam boyutu kadar ritmik–vurgusal boyutu da kavrayabilmek gerekir. Çeşitli zaman ve vurgu kalıpları, çoğunlukla ‘vezin’ gibi yan desteklerle yerleşmiş, zaman içinde kendi geleneğini oluşturmuş ve ‘usul – ika’ bahsi dediğimiz önemli bir alan oluşturmuştur. Nisan seminerlerinde çeşitli formlar ve kullanım biçimleri örnekleriyle, “usul” kavramı konu alınacaktır.

20. YÜZYILIN 3 SANATÇISI “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver”
20 Nisan Perşembe Saat: 18.30
Düzenleyen: Hatice Aksu
Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, tıp ilmindeki akademik çalışmaları yanında çok geniş kapsamlı kültür tarihçiliğiyle de ardında kalıcı eserler bırakmıştır. 1916’da Babıali’deki Medresetü’l-Hattatîn’e girerek ebrû ve tezhip öğrenen Ünver; tezhibi Yeniköylü Nuri Bey’den, ebrûyu ve talik hattı Necmeddin Okyay’dan tahsil etmiştir.




istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT