Edebiyat Günleri;
AYŞE SARISAYIN, MURAT GÜLSOY
Edebiyatta Yaratıcılığın Kaynağı Olarak Rüyalar
Yazarların yaratırken kullandıkları kaynak nedir, bunca hikâyeyi nereden bulurlar?
Fanteziler, gündüzdüşleri, rüyalar, hayaller nasıl hikâyelere dönüşüyorlar?
Edebiyat, uykuyla uyanıklık arasında yaratılan bir sanat mı?
Okumak, yazarın rüyasına ortak olmak anlamına mı geliyor?
Yazdıklarımız bizi ele mi veriyor, yoksa bizi ele mi geçiriyor?
Freud’dan beri sorulan bu sorulara 2004 yılı Yunus Nadi Ödülü sahibi Ayşe Sarısayın ve 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi Murat Gülsoy, öykü ve romanın yaratım sürecinde rüyaların rolünü tartışarak yanıt arayacaklar.
Ayşe Sarısayın: Ayşe Sarısayın, 1957 yılında İstanbul`da doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Alman Lisesi`nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü`nü (1981) ve İşletme İktisadi Enstitüsü`nü bitirdi (1985). Halen özel bir ilaç şirketinde çalışıyor. Evli ve bir oğlu var. Babası Behçet Necatigil`in çeviri şiirlerini (Yalnızlık Bir Yağmura Benzer, Adam Yayınları, 1984) ve aile mektuplarını(Serin Mavi,YKY,1999, Selma Esemen ile birlikte) yayına hazırladı. Babasına ilişkin anılarının yer aldığı Çok Şey Yarım Hâlâ adlı kitabı, 2001 yılında (YKY) yayınlandı. 2004 yılı Yunus Nadi Öykü Ödülü, Denizler Dört Duvar adlı kitabına verildi.
Murat Gülsoy: Murat Gülsoy, 1967`de İstanbul`da doğdu. Mühendislik ve Psikoloji eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 1992-2002 yılları arasında Hayalet Gemi dergisini yayına hazırlayan editörlerden biri olarak çalıştı. 2000 yılından bu yana elektronik yayınevi altkitap`ın editörlerinden. 2000 yılı Sait Faik Hikaye Armağanı, Bu Kitabı Çalın adlı kitabına ve 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü, Bu Filmin Kötü Adamı Benim adlı kitabına verildi. Murat Gülsoy aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde Yaratıcı Yazarlık Seminerleri veriyor.