Birlik ve Birleşme / İki Almanya Nasıl Tek Devlet Oldu?

Tarihler: 30 Mart 2007 Cuma ~ 31 Mart 2007 Cumartesi 30-31 Mart 2007

Yer: Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Goethe-Institut, www.goethe.de/istanbul

Adres: İnönü Caddesi No: 28 Kuştepe Şişli Şişli İstanbul

Telefon: 0212 249 20 09 - Goethe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 30, 2007 ~ Mar 31, 2007
SEMPOZYUM ve ATÖLYE ÇALIŞMASI
ATÖLYE ÇALIŞMASI, 30.03.2007
SEMPOZYUM, 31.03.2007
Goethe-Institut Istanbul
Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Berlin
İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü işbirliğiyle
Yer: Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü

Birlik ve Birleşme
İki Almanya Nasıl Tek Devlet Oldu?


İki Almanya’nın birleşmesi savaş sonrası dönemin sonunu göstermektedir, ama bu birleşme gerçekten sona erdi mi? Birleşmenin getirdiği problemler ve batıdaki „eski“ Federal Alman Cumhuriyeti ile doğudaki „yeni eyaletler“ arasındaki eşitsizlik halen devam etmektedir. Bugünkü Almanya, 1989 yılından önceki Federal Alman Cumhuriyeti veya Demokratik Alman Cumhuriyeti’nden daha az homojendir. Problemler devam etmektedir ve bu nedenlede geçmişle ilgili problemler de vardır: Demokratik Alman Cumhuriyeti hakkında günümüzün bakış açısıyla nasıl hüküm verilebilir? Başarısız olmuş bir zalim devlet midir? SED’nin (Alman Sosyal Birlik Partisi) diktatörlüğü Nazi dönemi ile ne kadar karşılaştırılabilir? Ya da Federal Alman Cumhuriyeti gibi, Demokratik Alman Cumhuriyeti de yeni geçmişin bütüne ait ayrılmaz ve meşru bir parçası mıdır?

Türkiye’de ülkenin geçmişi üzerine yapılan tartışmalarla aynı zamanda Almanya’da da geçmiş üzerine yapılan tartışmalar halen devam etmektedir hatta artmıştır. İstanbul Goethe Enstitüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü, Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur (SED Diktasını Değerlendirme Federal Vakfı) ile işbirliği yaparak iki Almanya’nın birleşmesi üzerine iki gün sürecek olan bir etkinlik düzenlemektedir. Bu vakıf Almanya’da kendine özgü bir kurumdur. Hem bilimi, politik kültürü ve SED kurbanları derneklerine ait projeleri desteklemekte hem de kendisi etkinlikler gerçekleştirmekte ve yayınlarla kamuoyunda yer almaktadır.

30 Mart Cuma günü, vakfın uzmanları ve Bilgi Üniversitesi’nin tarihçileri birleşme üzerine tüm gün sürecek olan bir atölye çalışması gerçekleştirecekler. Toplantı dili İngilizce olup, birleşme ile ilgili politik sorular, birleşmenin ekonomik ve sosyal yönleri, Doğu Alman istihbarat servisi’nin mirası ve gençlik kültürü konuları tartışılacaktır. Sempozyum sonrasında Bilgi Üniversitesi’nin fuayesinde bir afiş sergisi gerçekleştirilecektir.

31 Mart Cumartesi günü, milletvekili Markus Meckel, Rainer Eppelmann ve Bernd Faulenbach birleşme konusunu tartışacaklar. Meckel (SPD-Alman Sosyal Demokrat Partisi) duvarın yıkılışından sonra Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin son dışişleri bakanıydı, Eppelmann (CDU-Hıristiyan Demokrat Parti) da aynı hükümette savunma ve silâhsızlandırma bakanıydı. Her ikisi de papaz olarak Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde muhalefette önemli roller üstlenmişti ve birleşmeden sonra da politikada aktif olarak yer almaya devam ettiler. Bernd Faulenbach geçmiş ve geçmişi değerlendirme tartışmalarının önde gelen isimlerinden biridir.

Atölyenin dili İngilizcedir, panelin dili Almanca (Türkçe eşzamanlı çevirisi yapılacaktır).

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT