Kültürel ve Toplumsal Değişimler Işığında Hoca Ali Rıza ve “Göksu Manzarası” üzerine
Hoca Ali Rıza, Osmanlı İmparatorluğu’ndan ulus-devlete geçiş yıllarının en önemli ressamlarındandır. 1911 ve 1914 yılları arasında çıkarılan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Gazetesi’nin son sayısı Hoca Ali Rıza’ya ithaf edilmiş ve eserlerinde “tamam bir Türklük” ve “Şarklılık” görülmüştür. Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı’nın katılmasına sadece bir kaç ay kala, Hoca Ali Rıza’nın “milli ressam” olarak tahayyül edilmesi, 21. yüzyıldan resim tarihimize baktığımızda cezbedici bir tarih okuması sunmaktadır.
Galeri Konuşmaları kapsamında Hoca Ali Rıza, Osmanlı’nın son on yılındaki politik, kültürel ve toplumsal değişimler ve dönüşümler çerçevesinde incelenecek ve ressamın “Göksu Manzarası” adlı eseri müzenin koleksiyonundaki Abdülmecid Efendi, Halil Paşa ve Fausto Zonaro gibi ressamların eserleriyle karşılaştırılmalı olarak okunacaktır.
İstanbul Modern, Tepe İnşaat’ın Narkule Projesi sponsorluğunda perşembe günleri ücretsizdir. Galeri Konuşmaları koleksiyon sergisi katında yapılmaktadır.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.
Yorumlar ve DerecelendirmelerHerhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...