Prof. Dr. Martin Jay Kasım Ayında İki Ayrı Konferansla Akbank Sanat`ta

Tarihler: 01 Kasım 2010 Pazartesi ~ 02 Kasım 2010 Salı 1 ve 2 Kasım Saat: 18.30

Yer: Akbank Sanat

Ücret: Ücretsizdir.

Adres: İstiklal Cad. No:8 34435 Beyoğlu İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 35 00 - 01

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 1, 2010 ~ Kas 2, 2010

PROF. DR. MARTIN JAY KASIM AYINDA İKİ AYRI KONFERANSLA AKBANK SANAT’TA

Akbank Sanat, 01-02 Kasım 2010 tarihlerinde düşünce tarihi, eleştirel teori ve görsel kültür alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Martin Jay’ı konuk ediyor. “Diyalektik İmgelem” isimli kitabıyla “Avrupa tarihi üzerine en iyi kitap ödülü”nü kazanan ünlü profesör, ilk olarak 01 Kasım 2010, Pazartesi günü saat 18.30’da “Özgün Olmamanın Damgasını Taşımak: Adorno’nun Sahicilik Eleştirisi”; 02 Kasım 2010, Salı günü ise saat 18.30’da “Fotoğraf ve Olay” konferanslarını gerçekleştirecek.

Özgün Olmamanın Damgasını Taşımak: Adorno’nun Sahicilik Eleştirisi
Prof. Dr. Jay, konuşmasında Heidegger’in “otantiklik/özgünlük jargonu”na meşhur saldırısından çok önce Adorno’nun bir samimiyet ve sahicilik etiğinin ideolojik tehlikelerine karşı uyarıda bulunduğunu, Minima Moralia’daki en keskin aforizmalarından “altın ayarı”nda otantiklik/özgünlük fikrinin içerimi olan bütünleşik, kendine-yeten öznellik modelini eleştirdiğinden söz ediyor. Prof. Dr. Jay, Adorno’nun aynı eserin başka noktalarında çok farklı bir otantiklik/özgünlük anlayışını da savunduğunu söylüyor: Modern hayattaki kırılma ve yabancılaşmalara dair dürüstlüğü ve ideolojik-olmayan bir özne kavramının ötekilik taklidini gerektireceğine dair bir farkındalığı içeren bir anlayış. Bu konuşma, Adorno’nun savunduğu şeyi performatif olarak canlandırdığını göstererek Walter Benjamin’in otantiklik/özgünlük eleştirisine olan borcunu inceliyor.
Tarih: 01 Kasım 2010 Pazartesi
Yer: Akbank Sanat
Konferansta simultane çeviri yapılacaktır.

Fotoğraf ve Olay
Romancı ve eleştirmen John Berger, “Fotoğrafın iş gördüğü dil, olayların dilidir” diye yazar. “Olay” tam olarak nedir peki? Prof. Dr. Jay, konuşmasında Deleuze, Foucault, Derrida ve Badiou gibi yakın dönem Fransız kuramcıların bu soruya verdikleri yanıtlardan faydalanarak, fotoğrafın olayları yakalama ve muhafaza etme yollarını inceliyor. Roland Barthes’ın “studium” ile “punctum” arasında yaptığı meşhur ayrımı anlamak için yeni bir yol öneriyor ve fotoğraflara anlam vermede nominalizmin önemi hakkında kendisinin geliştirdiği daha kapsamlı argümana zamansal bir boyut ekliyor. Konuşmadaki örnekleri, Fransız basın-fotoğrafçısı Serge Hambourg’un Paris’teki 1968 “olayları”na dair imgeleri oluşturuyor.
Tarih: 02 Kasım 2010 Salı
Yer: Akbank Sanat
Konferansta simultane çeviri yapılacaktır.

Prof. Dr. Martin Jay
Düşünce tarihi, eleştirel teori ve görsel kültür alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Martin Jay, University of California, Berkeley, Tarih Bölümü öğretim üyesidir. Doktora tezi olan Diyalektik İmgelem: Frankfurt Okulu ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün Tarihi, 1923-1950 başlıklı kitabıyla Amerika Tarih Derneği’nin “Avrupa tarihi üzerine en iyi kitap ödülü”nü (Herbert Baxter Adams Award for 1973) aldı ve kitap Türkçe dahil ondan fazla dile çevrildi. 1970’li ve 1980’li yıllardaki Batı Marksizmi, Frankfurt Okulu, özellikle Adorno ile ilgili çalışmalarına; 1990’larda Fransız düşünürleri, görme rejimleri, görsel kültür üzerine yapıtlarını ekledi. Prof. Dr. Martin Jay, son on yılda deneyim kavramı ve politikada yalan söylemek üzerine yaptığı yayınlardan sonra görsel kültür çalışmalarına döndü. Şu sıralar “olay” kavramı ve “fotoğraf ve nominalizm” üzerine çalışıyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT