SALI TOPLANTILARI: Günlük Yaşamın Psikanalizi Beyin, Bilinç ve Bilinçdışı
Konuşmacılar: Barış Korkmaz, Hakan Gürvit, Levent Kayaalp,
Reşit Canbeyli, Talat Parman “Bu Taslak’ta, psikolojiyi doğa bilimleri çerçevesine sokma,ı yani aşikär ve itiraz edilmez hale getirmek için, ruhsal süreçleri, ayırt edilebilir maddi parçacıkların niceliksel olarak belirlenmiş halleri olarak ele almayı amaçladık. Bu proje iki temel düşünceyi içermektedir: 1) Aktiviteyi dinlenme halinden ayıran şey niceliksel düzeydedir.
Nicelik (Q), hareketin genel yasalarına uyar. 2) Söz konusu maddi parçacıklar nöronlardır.” Sigmund Freud 1895’te Fliess için yazdığı, ona gönderdikten sonra bir daha hiç değinmediği ve Fliess’in evrakları arasında bulunduktan sonra varlığından haberdar olunan Bilimsel Psikoloji İçin Taslak adlı çalışmasının giriş bölümüne yukarıdaki paragrafla başlar. Amacı, kendisinin de ifade ettiği gibi son derece açıktır: Dönemin fizik ve nöroloji bilgilerinden hareketle bilimsel bir psikoloji kuramı oluşturmak. Freud’un söz konusu yapıta bir daha hiç değinmemesi burada sergilediği nörofizyolojik modelden tamamen vazgeçtiğini akla getirebilir. Ancak yapıtları dikkatlice incelendiğinde, ruhsal yapının sırlarının beyinde saklı olduğu düşüncesini yaşamı boyunca koruduğu görülür.
Freud’un ölümünden bu yana geçen 65 yıl içinde daha önce tasarlanması bile çok zor olan bilimsel aşamalar kaydedilmiştir. Bu bilgiler ışığında, kimi bilim adamları “sadece yürüme ve yemek yeme gibi nispeten basit motor davranışların değil düşünme, konuşma ve yaratıcı sanat çalışmaları gibi insanın özünü oluşturduğuna inandığımız karmaşık bilişsel eylemlerin de beynin benzer bir etkinliği tarafından belirlendiği” savını öne sürmüşlerdir. İstanbul Psikanaliz Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Günlük Yaşamın Psikanalizi toplantılarının ikincisinde, beynin işleyişine ilişkin yeni verilerin ışığında insan ruhsallığının değişik parametreleri tartışılacaktır.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.
Yorumlar ve DerecelendirmelerHerhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...