Tarih Vakfı`nın her ayın 3. Perşembe günü düzenlediği Tarihçi’nin Mutfağı konferanslarında katılımcılar, tarih ve sosyal bilimler alanında eser vermiş akademisyen ve araştırmacıların çalışma yöntemleri ve çalışmaları sonucunda karşılaştıkları ilgi çekici noktaları hakkında bilgi elde etme olanağı buluyorlar. Tarihçinin Mutfağı, şubat ayında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Tahran’ı konuk edecek.
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi “Prehistoria ve Klasik Arkeoloji Bölümü”nde gören Taner Tahran, bu bölümden Ord. Prof. Dr. Müfit Mansel yönetiminde hazırladığı “Side Müzesi Antik Taş Heykeltraşiye Ait Eserler Kataloğu” adlı çalışmasıyla mezun oldu. Bu dönemde stajyer öğrenci olarak, Antik-Kilikia Bölgesi Şehir ve Nekropollerindeki Tespit ve Tescil Çalışmalarına, Aydın Karacasu Aphrodisias Kazılarına, Antalya-Side ve Van-Çavuştepe Urartu kazılarına katıldı. 1972,1978 ve 1986 yıllarında “Eskiçağ’da Kimmerler Problemi” adlı doktora, “M.Ö. XIII. Yüzyılda Urartu ve Nairi Konfederasyonları” adlı doçentlik tezini ve Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası aday projesi olarak hazırlatılan “The Old City of Van and the Van Fortress-Turkey” adlı profesörlük baş yapıtını tamamladı. Tahran, “Van Kalesi ve Eski Van Şehri’nin Tarihi-Milli Park Projesi ve M. Taner Tarhan’ın Bu Konudaki Düşünceleri”, “Anadolu’da Kimmer Sanatı”, “Ön Asya Dünyasında İlk Türkler: Kimmerler ve İskitler”, “Urartu Başkenti Tuşpa/Van Kalesi” gibi Türk ve yabancı yayınlarda yer almış bir çok makalesi ve kongre-sempozyum bildirileriyle bilimsel çalışmalarını zenginleştirdi.
Prof. Dr. M. Taner Tahran, halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve aynı üniversitenin Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak idari görevini ve akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.
Yorumlar ve DerecelendirmelerHerhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...