Uluslararası Mevlana Sempozyumu

Tarihler: 08 Mayıs 2007 Salı ~ 09 Mayıs 2007 Çarşamba 8-9 Mayıs Saat 10:00-17:00

Yer: Atatürk Kültür Merkezi, The Marmata Hotel

Ücret: Ücretsiz

Adres: Atatürk Kültür Merkezi, Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 251 56 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 8, 2007 ~ May 9, 2007
ULUSLARARASI MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN RÛMÎ SEMPOZYUMU
(8-12 Mayıs 2007, İstanbul-Konya)

UNESCO’nun iştirak ettiği “Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları” kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda düzenlenen “Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu” 8-12 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul ve Konya’da gerçekleştirilecek.

Bu uluslararası sempozyum, Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde yurtiçinde tertip edilen etkinliklerin en geniş kapsamlısıdır. Sempozyumda Mevlânâ hakkındaki çalışmalarıyla ulusal ve uluslar arası düzeyde temayüz etmiş 100 yabancı ve 63 yerli araştırmacı/akademisyen tebliğ sunacak.

“Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu”, Kültür Bakanlığı’nın Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü Kutlamalarına yönelik olarak geliştirdiği, “Mevlânâ’nın ve Mevlânâ ekseninde Türkiye’nin uluslararası düzeyde tanıtımı” şeklinde özetlenebilecek politika perspektifine uygun tarzda, bilgi ve gösteri unsurları bir araya getirilerek planlandı.

Bütünlük ve devamlılık içinde, mekân bakımından iki ayaklı olarak tasarlanan sempozyumun ilk üç günü İstanbul’da, son iki günü Konya’da yapılacak. Sempozyumun, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan İstanbul’da açılması, “2010 Kültür Başkenti İstanbul” kimliğini vurgulama ve perçinleme amacını da içeriyor.

“Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu”, 8 Mayıs 2007 tarihinde, saat 10.00’da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç; Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi; Malezya Milli Eğitim Eski Bakanı Dr. Enver İbrahim, George Washington Üniversitesi İslami Araştırmalar Bölümü’nden Prof. Seyyid Hüseyin Nasr ve Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Kenan Gürsoy’un açış konuşmaları ve Ney Sanatçısı Sadrettin Özçimi’nin vereceği ney dinletisinin de yer aldığı programla başlayacak. Açılışa, sempozyum katılımcılarının yanısıra yaklaşık 4000 davetli bekleniyor. Program çerçevesinde 09 Mayıs 2007 akşamı Ruhi Ayangil ve Orkestrası tarafından bir konser verilecek.

Sempozyum oturumları, 8 Mayıs Salı günü saat 14.00’de The Etap Marmara Hotel’de başlayacak ve 09 Mayıs 2007 akşamına kadar sürecek. İki gün boyunca 4 ayrı salonda gerçekleştirilecek 28 oturum, takip etmek isteyen vatandaşlara da açık olacak. Sempozyumun birinci günü akşamı Çırağan’da davetlilere verilecek yemekte, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sanatçıları tarafından bir enstrümental müzik dinletisi sunulacak.

Sempozyumun Konya ayağı, Mevlânâ’nın huzurunda, O’nun düşünce zemininden hareketle “medeniyetler çatışması” karşısında “medeniyetler ittifakı”nı öne çıkaran güçlü bir “uluslararası barış çağrısı”nın yapılması ve sempozyum sonuç bildirisinin yine Mevlânâ’nın huzurunda dünya kamuoyuna duyurulması amacını taşıyor.

“Uluslararası Mevlânâ Celâleddîn Rûmî Sempozyumu”nun Konya bölümü, 11 Mayıs 2007 tarihinde, saat 09.00’da Mevlânâ Kültür Merkezi’nde Konya Valisi Osman Aydın ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in yapacağı konuşmalar ve film gösterimi ile başlayacak. Burada, değerlendirme ve kapanış oturumuyla birlikte, sayısı 6 olan oturumlarda tebliğler sunulacak. Konya’daki oturumlar da izlemek isteyen vatandaşlarımıza açık olacak. Sempozyum, sonuç bildirisinin yayımlanmasından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun Mevlevi Müziği eşliğinde Semâ Gösterisiyle sempozyum sona erecek.

İstanbul ve Konya’da toplam 34 oturumda sunulacak tebliğler, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kitaplaştırılacak. Telif hakkı Kültür Bakanlığı’na ait olacak bu kitabın önemi, Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü içinde, Mevlânâ hakkındaki uluslararası literatürü derleyip güncelleştirecek olmasından kaynaklanıyor. Bu eserin, aynı zamanda Türkiye’nin kadim kültürel mirasınn eşsiz bir figürü olan Mevlânâ’nın dünyaya bıraktığı “evrensel” mesajın, yeniden ve kapsamlı bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunması bekleniyor..

Uluslararası Mevlana Sempozyumu
Tarih: 8 – 9 Mayıs 2007 Salı – Çarşamba Saat: 10.00 – 17.00 Açılış
Yer: Atatürk Kültür Merkezi – Taksim/İSTANBUL
Tebliğ Sunumları
Yer: The Etap Marmara Hotel (Oturum Salonları)
Tarih: 11 – 12 Mayıs 2007 Cuma – Cumartesi Saat: 10.00 – 17.00
Açılış
Yer: Mevlana Kültür Merkezi/KONYA
Tebliğ Sunumları
Yer: Mevlana Kültür Merkezi/KONYA

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT