Yaşayan Çınarlar `Cahit Öney`

Tarihler: 19 Mayıs 2007 Cumartesi ~ 19 Mayıs 2007 Cumartesi 19 Mayıs Cumartesi 18:00

Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: TZT

Adres: Şahkulu Bostanı Sok. Tünel Beyoğlu Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 293 12 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 19, 2007 ~ May 19, 2007
Dostları Sanatkâr Dr. Cahit Öney’i Anlatıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KÜLTÜR AŞ. tarafından organize edilen “Yaşayan Çınarlar” programı çerçevesinde 19 Mayıs 2007 Cumartesi Saat: 18: 00’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde “İstanbul Beyefendisi Bir sanatkâr: Cahit Öney” başlıklı bir açıkoturum düzenleniyor. Mehmet Nuri Yardım tarafından düzenlenen programa konuşmacı olarak Nadir Şen, Ali Nar ve Feridun Öney katılıyor.

Cahit Öney kimdir?
Şair, bestekâr ve yazar Dr. Cahit Öney, Türk musikisi ve edebiyatına güfteleri, incelemeleri ve besteleriyle katkılarda bulunmuş değerli sanatkârlardandır. 1 Mart 1926’da İstanbul Beylerbeyi’nde doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. Faruk Nafiz Çamlıbel, Zeki Ömer Defne, Nihad Sâmi Banarlı gibi Türk edebiyatının önemli simâlarından ders aldı. Musikide de değerli hocalardan istifade etti. Henüz ortaokul öğrencisi iken Rauf Yektâ Bey’in talebelerinden Kemânî Avni Atun’dan keman ve solfej dersleri aldı. Dr. Suphi Ezgi ve Sadedin Arel’in eserlerinden nazariyat bilgileri edindi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Anadolu’da 15 sene hekimlik, çeşitli yerlerde idarecilik yaptı. 1940 yılından bu yana mûsikî ve şiirle meşgul oldu. İlk şiiri, Türk Mûsikî mecmuasında 1947’de yayımlandı. 1954-2000 yılları arasında Türk Mûsikîsi mecmuasında makaleler yazan Öney, millî ve milletlerarası Türkoloji kongrelerinde mûsikî ve edebiyatın ortak konularını ele alan tebliğler sundu. Özellikle kompozisyonda arûz-usûl ilişkileri hakkındaki bildirileri sanat çevrelerinde yankı uyandırdı. Bir çok dergi ve gazetede ilmî, tarihî ve edebî yazılar ile mûsikîye dâir makaleler kaleme alan Öney, 1971–1980 yılları arasında İslâm Medeniyeti, İslâm Düşüncesi ve İslâmî Edebiyat dergilerinde onlarca makalelere imza attı. 500’ün üzerinde şiiri, 43 bestesi bulunuyor. Nâlân Leyla Goncal, Selahattin İçli’nin danışmanlığında “Dr. Cahit Öney’in Hayatı ve Sanatçı Kişiliği” isimli tezi hazırladı. Aruza hâkimiyeti ile tanınan, musiki ve edebiyat arasındaki münasebetler konusundaki uzmanlığıyla sanat çevrelerinde saygı gören Öney, tevazuu, ince duyguları, birikimi ve derin kültürüyle kenarda kalmayı tercih etmiş müstesna isimlerdendir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT