Yunan – Osmanlı Sınırının İnşasında Reform, İsyan ve

Tarihler: 30 Eylül 2005 Cuma ~ 30 Eylül 2005 Cuma 30 Eylül Cuma Saat 11:00, 5 Ekim Çarşamba Saat 17:00

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Osmanlı Bankası Müzesi, www.obmuze.com

Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi No: 35-37 Karaköy Karaköy İstanbul

Telefon: (212) 334 22 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eyl 30, 2005 ~ Eyl 30, 2005
EGE’NİN İKİ KIYISINDA EKONOMİ VE TOPLUM
Devrim Sonrası “İhtirasları”
Yunan – Osmanlı Sınırının İnşasında Reform, İsyan ve Tartışmalı Tabiiyetler
Yard. Doç. Dr. Akis Papataxiarchis – Ege Üniversitesi

Osmanlı Bankası Müzesi’nin, Alpha Bank ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün işbirliğiyle düzenlediği “Ege’nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum” başlıklı aylık seminer dizisi devam ediyor. Ege Üniversitesi, Sosyal Antropoloji ve Tarih Bölümü’nden Akis Papataxiarchis, 30 Eylül Cuma günü 17:00`de “Devrim Sonrası “İhtirasları”: Yunan – Osmanlı Sınırının İnşasında Reform, İsyan ve Tartışmalı Tabiiyetler” başlıklı İngilizce bir sunum yapacak.

Akis Papataxiarchis konuşmasında, Nisan 1842’de Ayvalık’ta Tanzimat döneminde Gülhane Hatt-i Serifi’nin kabulünden 3 yıl sonra, Kral Otto’nun özel elçisi ve eski başbakanı G. Mavrogordatos’un meslektaşlarıya İstanbul’da Osmanlı-Yunan “Ticaret Antlaşması”nın görüşmelerini yaptığı sırada, Ayvalık’ta meydana gelen bir krizi inceleyecek. Papataxiarchis, bir çok birincil ve ikincil kaynağın “vergi isyanı” olarak yorumladığı bu olaydan hareketle, Yunan-Osmanlı “sınırı”nın inşasında anahtar öneme sahip bir döneme ışık tutacak. Papataxiarchis sunumunda, Osmanlı hristiyanları arasındaki hizipçi çekişme, tartışmalı tabiiyetler ve sınır görüşmeleri de dahil olmak birçok kesimi ilgilendiren bu olayı çözümlemek için mikro tarih perspektifini izleyecek.

Akis Papataxiarchis, 1988’de London School of Economics Sosyal Antropoloji Bölümü’nden doktora derecesi aldı. Doktora tezi, “İki Köy Toplumu (Lesbos, Yunanistan) Arasındaki Akrabalık, Dostluk ve Cinsiyet İlişkileri” üzerine… 1986’da, Midilli’deki Ege Üniversitesi Tarih ve Sosyal Antropoloji Bölümü’ne atandı. 1989’dan bu yana aynı üniversitede yardımcı doçent olarak görev yapıyor. Girit Üniversitesi , Boğaziçi Üniversitesi, London School of Economics, ve Ecoles des Hautes Etudes’de misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Cinsiyet, kültürel ve sosyal stratejiler ile metodoloji konularında kapsamlı yayınları olan Papataxiarchis, P. Loizos ile “Tartışmalı Kimlikler: Modern Yunanistan’da Cinsiyet ve Akrabalık” (Contested Identities: Gender and Kinship in Modern Greece, Princeton: Princeton University Press, 1991) S. Day ιve M. Stewart Boulder ile “Tarlanın Zambakları: Günlük Yaşayan Marjial Halklar” (Lillies of the Field: Marginal people who live for the moment, Westview Press, 1999) adlı kitapların ortak editörlüğünü üstlendi.

Ege’nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerlerinde, Osmanlı topraklarında yaşayan Rum - Ortodoks cemaatinin, imparatorluğun son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki yaşamına yoğunlaşılıyor. Toplantılarda ayrıntılı bilgi verilmenin yanı sıra, söz konusu döneme daha bilinçli ve duyarlı bir gözle bakılıyor.

Katılımın ücretsiz olduğu seminerler, 21 Ekim 2005 Cuma günü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu’nun konuşmacı olacağı konferansla devam edecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT