Anamed’de Karikatür Tarihi Paneli
19. yüzyılın önemli Osmanlı bürokratlarından Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü ziyaretçilerle ilk kez buluşturan ANAMED, Türkiye’de karikatürün doğuşu, Osmanlı’da sefaret erkânının sosyal hayatı ve çizgilere konu olan Pera’nın ele alınacağı panele ev sahipliği yapacak. 23 Mart’ta herkese açık olarak gerçekleştirilecek panele “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri” sergisi danışmanları K. Mehmet Kentel, Sinan Kuneralp ve karikatür tarihçisi Turgut Çeviker katılacak.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü merkezine alan sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın, tasarımını ise Yeşim Demir Pröhl’ün üstlendiği, danışmanlığını ve metin yazarlığını K. Mehmet Kentel’in yaptığı, “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri,” sergisi kapsamında, 23 Mart Perşembe günü 16.00-18.00 arasında ANAMED’de düzenlenecek panelde, Osmanlı dönemi ve karikatür tarihi araştırmacıları bir araya gelecek.
Herkese açık olan panelde, K. Mehmet Kentel; “Kozmopolit Pera’yı Çizmek, Haritalandırmak, Sergilemek”; Sinan Kuneralp; “Diplomatik Getto; Hamid Dönemi İstanbulu’nda Yabancı Sefaret Erkânının Sosyal Hayatı” ve Turgut Çeviker de “Türkiye Karikatürünün Doğuşu Bağlamında Yusuf Franko Paşa” başlıklı konuşmalar yapacaklar.