Belkıs Balpınar’ın “Göreceli Düzlemler”i yeniden G-Art’taBelkıs Balpınar’ın Aralık ayında G-mall yangınından dolayı yarım kalan modern kilim ve keçeleri yeniden G-art’ta sergileniyor.
Bu eserler Finans Sigorta tarafından Açev,e bağışlandığından Açev yararına yarı fiyatından satışa sunulmaktadır.
Belkıs Balpınar, uzayda gerçekleşen hareketleri “göreceli düzlemler” içinde galaksiler, nebulalar, kuarklar ve quantumdan esinlenerek kilimlerine yansıtıyor
Sergi 1 Temmuz - 1 Ağustos 2005 tarihleri arasında her gün 11.00 - 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
Belkıs Balpınar, kilim dokusunu eserlerine yansıtarak çağdaş sanat ürünleri ortaya çıkartıyor. iDünyaca ünlü sanatçı, klasik kilim desenlerinin yanısıra kendi yarattığı kilim desenleri ile de özgün tarzını ortaya koyuyor. Uzaydaki farklı salınım ve hareketleri göreceli düzlemler içinde veren sanatçının esin kaynakları, galaksiler, nebulalar, kuarklar ve quantum. Yeni dönem çalışmalarında “keçe” kullanımına da ağırlık veren Balpınar, “keçe” ile yarattığı kilimleri bu sergide meraklılarının beğenisine sunacak.
Belkıs Balpınar ve Eserleri
Bugün bütün dünyada tanınan tekstil sanatçılarının bazıları önemli bir dokuma geleneği olmayan ülkelerden gelmişlerdir. Türkiye ise tersine, tekstil “dokuma” sanatının ortaya çıkıp geliştiği bir bölge olmasına, halı ve kilimin en önemli merkezlerinden biri sayılmasına rağmen çağdaş sanatta tekstil ya da “dokuma” tekniklerinin uygulanmasına az rastlanır.
Kilim dokusunu kullanarak çağdaş sanat ürünleri ortaya çıkartan Belkıs Balpınar’ın Washington’daki Dünya Bankası’nın sanat kuratörü tarafından 2001 yılında seçilen 150 x 400 cm ebadındaki bir çalışması H binasının giriş duvarında daimi olarak sergilenmektedir.
Türkiye’de İstanbul Milli Reasürans Sanat Galerisi ve Bodrum Kalesi’nde sergiler gerçekleştiren sanatçı, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde açılan uluslararası “Earth and Fiber” (Toprak ve Lif) sergisine katıldı. Yapıtlarını New York, Washington, New Jersey, Stockholm, Caracas, Milano ve Tokyo gibi çeşitli dünya kentlerindeki galerilerde sergileyen Balpınar’ın çalışmaları pek çok yerli ve yabancı yayında yer almıştır. Cartier Firması tarafından beş dilde basılan yarım milyon tirajlı “Cartier Art” dergisi ilk sayısında Balpınar’ın çalışmalarına 10 sayfa ayırmıştır. 1993 yılında yayınlanan, yardımcı ders kitabı olarak da kullanılan “Design Through Discovery” isimli kitapta sanatçının çalışmalarına yer verilmiştir.
Eserleri Venezula’dan Yeni Zelendaya kadar pek çok değişik ülkede özel kolleksiyonlara girmiştir. Bunlar arasında Prada moda firmasının sahibi Miuccia Prada, film yönetmenleri Bob Rafelson, Larry Sanitzky, tanınmış kolleksiyoncular Bernard Chappard ve Ignazio Wok bulunmaktadır. Türkiye’de de Türk Ekonomi Bankası şubelerinde de eserlerinden iki parça sergilenmektedir. Son olarak Aramco Petrolleri, 230 x 330 cm. ölçülerinde bir eserini Dharan’daki yeni yapılmakta olan merkez binasının giriş duvarına asmıştır.