Görünenin ötesini, suluboyanın saydamlığında yıkayarak görünür kılan ressam Bünyamin Küçükkürtül’ün “Sudan Levhalar” adlı sergisi 5 Mayıs’ta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Ressam Bünyamin Küçükkürtül’ün İstanbul’daki ilk sergisi “Sudan Levhalar”, 5 Mayıs Cuma günü saat 19.30’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. 25 yıldır resimlerini sadece suluboya tekniği ile yapan sanatçının eserlerinden oluşan sergi 18 Mayıs’a kadar görülebilecek.
Serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen, sanatçının eserleri ve şiirden resme uzanan yolculuğu hakkında şunları söylüyor:
“Sudan Levhalar” projemiz tam 25 yıldır resimlerini sadece suluboya ile yapan bir ressamın eserlerinden oluşuyor. Benim gördüğüm kadarıyla Ressam Bünyamin Küçükkürtül için suluboya, bir tercih değil tam aksine bir zorunluluk. Onun bu yönünün bugüne kadar yayınladığı şiirleri ve şiir kitaplarıyla izah edilebileceğini sanıyorum. Nasıl ki şiir dilden bir vücut bulur ve kelimeleri o dile mensup kişilerin anlaşmak için kullandıklarıyla aynı olmakla birlikte, varoluşlarını şairin kendi dünyasındaki oluşturma gücüne borçludurlar. İşte gerçek bir şiir, yazıldığı dilin imkanlarıyla yetinmeyen, dilin içinde kalarak onun imkanlarını aşan, yani ona yeni imkanlar katan bir varlıktır. Şiirin bu poetik anahtarını, Bünyamin’in suluboyayı bilinenin ve görünenin ötesine götürmekte kendisine yol kıldığını anlamakta kullanabiliriz. O bizi tablolarıyla, hepimizin bildiği sokaklarda, gördüğü manzaralarda, kendisine dahi açık edemediği, başka hiçbir şeyin yerini tutamayacağı büyülü yolculuğa çıkarırken, sadece suluboyayla yakaladığı bir akıştan medet umuyor. Suluboyayla uzlaşarak yarattığı eserleriyle, hayatımıza zihnimizle ulaşamayacağımız tatları katıyor. Görünenin ötesini suluboyanın saydamlığında yıkayarak görünür kılıyor adeta.”
Umut Onarımcısı Bir Ressam
“Sudan Levhalar” sergisinin kritiğini kaleme alan Mürsel Sönmez ise “Hız çağı da denilen ve gittikçe ivmesi artarak hayata ait tatların duyumsanamaz hale geldiği bir zaman diliminde, sanatın öz doğasına saygıyı özenle koruyarak sunan çağdaş ressamlarımızdan birisi de Bünyamin Küçükkürtül’dür.” diyerek tanımlıyor sanatçıyı ve ekliyor: “Medeniyetimizin binlerce yılda oluşturduğu birikim, ülke ve insan sevgisi ve her durumda umudu imleyen resimleriyle Küçükkürtül’ün bir sevgi kışkırtıcısı, bir umut onarımcısı da olduğu söylenebilir. Bu ressamın İstanbul'daki ilk sergisi, Küçükkürtül’ün resmini ve şiirini tanıyanlar için onunla hasbihal etmelerine, yeni tanışacaklar içinse görsel anlatımın en içten haliyle “Bünyamin’in İstanbul’u” ile tanışmalarına güzel bir vesile olacaktır.”
Bünyamin Küçükkürtül Kimdir?
Bünyamin Küçükkürtül, 1971 yılında Maraş'ta doğdu. Lise yıllarında çizgi roman denemeleriyle resim çalışmaya başladı. 1995 yılında, Uludağ Üniversitesi Resim Ana Sanat Dalını, aralarında Selçuk Giray ve Rauf Tuncer'in de olduğu hocalardan aldığı eğitimle tamamladı. 1995 ve 1998 yılları arasında İnsan Saati Edebiyat Dergisi’nin, 2010 ve 2011 yıllarında da Kuyudaki Koro Sanat Edebiyat Dergisi’nin yayın yönetmenliğini yapan sanatçının, yayınlanmış 6 şiir kitabı bulunmaktadır. 25 yıldan beri suluboya alanında resim çalışmalarına devam eden sanatçı, ilk kişisel sergisini 1992 yılında Bursa Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde, 40 suluboyadan oluşan resimleriyle gerçekleştirdi. Katıldığı karma sergilerin yanı sıra bugüne kadar çeşitli illerde 20 kişisel sergi açtı. Son yıllarda yaptığı çalışmalar ise 2014 yılında Ankara Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi’nde ve 2016 yılının Nisan ayında, Almanya'da Lünen Hansesaal Sanat Galerisi’nde sergilendi.
SERGİLERİ VE ETKİNLİKLERİ:
1992- Şefik Bursalı Sanat Galerisi- Bursa
1993- Osmangazi Sanat Galerisi- Bursa
1994- TÖMER Sanat Galerisi- Bursa
1997- Valilik Sergi Salonu- Kahramanmaraş
2001- DSİ Sergi Salonu- Kahramanmaraş
2002- Sakıp Sabancı Kültür Merkezi- Kahramanmaraş
2006- Halkevi Sergi Salonu- Sivas
2008- Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi- Kahramanmaraş
2012- SANKO Sanat Galerisi- Gaziantep
2013- 75. Yıl Sanat Galerisi- Adana
2014- Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi- Ankara
2016- Lünen Hansesaal Sanat Galerisi- Una/ Almanya