3. NESİL GENÇ SOLUKLAR
Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi ve İstanbul Fotoğraf Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve çalışmalarını yakın çevresi dışına çıkarıp isimlerini duyurma şansı yakalayamamış, kaliteli işler üreten genç fotoğrafçılara yönelik bir keşif projesi olan `Türk Fotoğrafında Genç Soluklar`ın üçüncü ayağında öne çıkan çalışmalar, 15 Eylül Perşembe`den itibaren İstanbul Fotoğraf Merkezi`nde sergilenmeye başlıyor. İFM`de 29 Ekim`e kadar açık kalacak olan sergi, eş zamanlı olarak 3-16 Ekim tarihleri arasında da İzmir Sanat`ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Geniş Açı`nın, sadece Genç Soluklar`ın işlerinden oluşan Türkçe/İngilizce özel bir sayısı da sergiyle beraber piyasaya çıkacak.
Tek tek fotoğraflar üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerine kurulu fotoğraf yarışmaları mekanizmasının dışında bir yapısı olan ve otuz beş yaş altı fotoğrafçıların tematik portfolyolarla başvurabildiği projede bu yıl işleri sergilenecek isimler iki gruptan oluşuyor. Ana grupta yer alan sekiz fotoğrafçının çalışmaları serginin ağırlığını oluştururken, çalışmalarında kimi eksik noktalar bulunsa da projeye katılan 108 portfolyo arasından sıyrılan ve destek çıkılması gerektiği düşünülen isimlerden oluşan `Dikkat Çekenler` grubundaysa dokuz fotoğrafçı yer alıyor.
Katılımcıların yaş ortalamasının 25.6 olarak gerçekleştiği bu yılki Genç Soluklar`ın öne çıkan isimleri ve çalışmaları (soyadlarına göre) şöyle sıralanıyor:
Şahinde Akkaya `Bilet Kalmadı`,
Aylin Dinçel `Deniz ve İnsan`,
Bora Gürsel `Vitrindekiler`, Neriman Kamçılı `İsimsiz Rüyalar`, Emrah Kangal, `Düş`, Korhan Karaoysal `Alternatif Kamp Günlüğü`, Zeynep Kayan `Oda Soğuk`, Volkan Kızıltunç `Insitu`
‘Türk Fotoğrafında Genç Soluklar-III’a katılımların %51’i İstanbul’dan gerçekleşirken, Ankara’dan ve İzmir’den projeye katılanların oranı sırasıyla %15 ve %10 oldu. Katılımcıların yaş ortalaması ise 25.6 olarak gerçekleşti.
Ülke fotoğrafındaki durgunluğu kırmak, yeni isimlere/yaklaşımlara öncelik tanımak ve fotoğrafçıların zamana yayılan tematik çalışmalar yapmasını teşvik etmeyi hedefliyor. Fotoğrafçıların belirli bir konu üzerine çalıştıkları, belli bir dil/duygu/yaklaşım bütünlüğü olan tematik portfolyolarla katılabildiği bu proje sonucunda seçilen işler, hem Türkiye’nin çeşitli illerinde sergileniyor hem de Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi’nin sergiyle eş zamanlı olarak piyasaya çıkan Türkçe/İngilizce özel bir sayısında yayımlanıyor.