Hâtıra-i Uhuvvet Portre Fotoğrafların Cazibesi Sergisi Aygaz desteğiyle Sadberk Hanım Müzesi’nde sergileniyor.
Hâtıra-i Uhuvvet: Portre Fotoğrafların Cazibesi Sergisi, Osmanlı ve İstanbul Fotoğraf Tarihi’ne ilişkin araştırmalarıyla fotoğraf tarihine değerli katkılarda bulunan araştırmacı Bahattin Öztuncay’ın uzun dönemi kapsayan araştırmaları sonucunda derlediği fotoğraflardan oluşuyor. Sergide 1846-1950 yılları arasındaki zaman diliminde Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi, askeri, edebiyat ve sanat alanlarında önemli rol oynamış devlet adamlarının, yerli ve yabancı hanedan üyelerinin, ressamların, şairlerin ve yazarların fotoğrafları yer alıyor. Önemli bir bölümü ithaflı olan portrelerin büyük bir kısmı ilk defa sergileniyor.
Sergi ile aynı adı taşıyan kitabın portre sanatının içerik ve teknik açılardan incelendiği giriş bölümünde fotoğrafçıların çalışmaları sırasında üzerinde durdukları noktalara dikkat çekildi. Albüm şeklinde tasarlanan ana bölümdeki seçme fotoğraflara, kişilerin yaşamlarının ana hatları ile ilgili kısa biyografik bilgiler eşlik etti. Yaklaşık bir asırlık dönemi kapsayan zaman dilimi içinden yapılan seçimde Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde, Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde fotoğraflarını çektirmiş pek çok renkli kişilik bulunuyor.
Ankara zindanı avlusundaki Nazım Hikmet, kederli yüz ifadesiyle Tevfik Fikret, tahttan indirilmiş sabık Sultan Abdülaziz, kırmızı pastel kalemle yazılmış göz alıcı ithafıyla Muhsin Ertuğrul, tüm cazibesi ile Bedia Muvahhit bunlardan sadece birkaçı. Kitabın sonunda ayrı bir bölümde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının en önemli bir dönemi sayılacak 1917-1927 yılları arasında çekilmiş beş adet imzalı ve ithaflı portresi yer alıyor.
Aygaz’ın 1997 yılında yayınladığı “Türkiye Baştan Başa Bir Ülke” isimli eserle başlattığı kültür hizmetleri, 1998 yılında “Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik”, 1999 yılında ‘Tanrılar Dağı Nemrut’, 2000 yılında “Otağ-ı Hümayun-Osmanlı Çadırları”, 2002 yılında “Hasbahçe: Osmanlı’da Bahçe ve Çiçek”, 2003 yılında ise, “Dersaadet’in Fotoğrafçıları - 19. Yüzyıl İstanbul’unda Fotoğraf: Öncüler, stüdyolar, Sanatçılar” ile sürdü.
Aygaz’ın bu yıl kültür ve sanat alanındaki en büyük atılımlarından biri de Londra The Royal Academy of Arts’ın ev sahipliği yaptığı “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” Sergisine ana sponsor olarak destek vermesi oldu. Türkler’in sanatsal ve kültürel zenginliğini geniş kitlelerle buluşturacak olan sergi 22 Ocak-12 Nisan 2005 tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600 Sergisi konu aldığı bin yıllık dönemde Türkçe konuşan halkların sanatsal ve kültürel zenginliğini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide yer alan tekstil ürünleri, elyazmaları, halılar, hat sanatı, ahşap ve metal işçiliği örnekleri ile eşsiz seramikler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamında gelişen sanatsal çeşitliliği gözler önüne seriyor.
Sergi Çarşamba hariç her gün 10:00-17:00 arası ziyarete açık.