Hoca Ali Rıza’nın Suluboya ve Guaşları

Tarihler: 15 Ocak 2004 Perşembe ~ 31 Ocak 2004 Cumartesi

Yer: Eczacıbaşı Sanal Müze / www.sanalmuze.org

Adres: www.sanalmuze.org İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Oca 15, 2004 ~ Oca 31, 2004
Eczacıbaşı Sanal Müze:
“Karakalemler”inden sonra Türk resminin büyük ustası “Hoca Ali Rıza’nın Suluboya ve Guaşları”nı da izleyicilerimize sunmaktan onur duyar. Resimlerinde doğup büyüdüğü Üsküdar, İstanbul ve yöresinin sessiz köşelerini, kıyı kahvelerini, deniz kıyılarını ve güneşli kayalıklarını tercih eden Hoca Ali Rıza`nın çok özgün bir üsluba sahip yapıtları, yüz yıl öncesinin İstanbul`unu insanları ve mimarisi ile günümüze ulaştıran en önemli görsel bellek kaynaklarımızdan sayılıyor.
145. Doğum Yıldönümünde Hoca Ali Rıza`yı Anmak.. ( İstanbul, 1858 - 1930 Mart)
"Can sıkılınca resim yapmayı bırakmalıdır. İstek baki iken terkolunursa yine istekle çalışmak müyesser olur."
"İnsan yaptığını anlar ve anlıyarak yaparsa terakki eder. Terakki ettikçe hevesi artar. Aşk olmayınca meşk olmaz darbımeselince şevkü muhabbet, sâyü artırır."
"Resim anlıyarak çalıştıkça terakki eder."
"Her bir güçlüğün iki kolaylığı vardır."
"İslam ve Türk aleminin bedii zevklerinin kemalini gösteren eserleri toplamağı ve bunu bir meslek ittihaz ederek anda ihtisas sahibi olmağı gönlümce pek muvafık buluyorum."
"Ressamlarda bir zerafet ve incelik vardır."
"Resim insanın dikkat nazarını artırır."
"Ressam gördüğünden bir zevk alır. Ruhu mütehasis olur. Güzel resimden güzel bir manzara karşısında gibi ruhu mütelezziz olur."
"Sanayi Nefise Mektebinden gayri mekteplerdeki resim dersinden ressam olacak kadar sermaye elde edilemez. Ancak bedii zevkinin neticesiyle gözün iyice görebilmesi temin edilmiş olur."
"Çizmek yazmanın birbirinden ayrılmaz arkadaşıdır."
"İnsanda ruhun yükselmesine sebep olan üç şey vardır ki bunlar da resim, musiki ve şiirdir. Bunların içinde en müfidi ve en mühimmi resimdir."
"Bir sinema şeridi hiç bir ses ve yazı olmasa bile yalnız resmile bir vakayı seyreden halka ifham etmesi hasebiyle resmin ehemmiyetinden daha fazla bahse lüzum yoktur."
"Resim umumi bir dildir. Bu dilden dilsiz çocuklar, vahşiler dahi anlar."
"Resim yaptıkça ellerin terbiyei mihanikkiyesi terakki eder. Resim yapanlar en ince el hareketlerini yapmağa muktedir olurlar."
"Resim yapmak demek yalnz parmakları, elleri, kolları faaliyete getirmek değil, ruhun hemen bütün melekatını, melekatı fikriye, hissiye ve iradesini faaliyete getirmek demektir."
"Resim yapanlar dikkatin, idrakin öyle yüksek bir derecesine varırlar ki onların gördüklerini herkes göremez ve eşyadan anladıklarını herkes anlıyamaz."
"Ressamlık en son şekli tekamüle varmış bir dikkatdir. Derecesine göre herkes resim yaparak bu dikkat terbiyesini alabilir."
"Resim yapmak tekamül ettikçe şahsın zekasını kemale doğru sürükler. Tabiatta gördüklerinin kemalini anlar, büyüklüğü ve kemalatı idrak ettirir."
"Ressamların idraki resimle iştigal etmiyen bütün insanların idrakinden daha yüksektir."
"Dünyanın fezayı irfanında yükselmek için okuyup yazmak ve resim yapmak gibi iki kanada ihtiyaç vardır."
"Bir milletin ressamlarının, ediplerinin, şair ve musikişinaslarının tekamülleri derecesi o milletin tarihi temeddüdünde derecei kemalinin miyarıdır."
"Dikkatsiz, akılsız adam resim yapamaz. Resim dikkatdir. Ressam dikkatin olanca faaliyetiyle çalışacaktır.Ressamlık en son tekamül şekline varmış bir dikkattir."
"Mekteplerde resim göstermekten maksat ressam yetiştirmek değil terbiyedir. Yani resim yaptırarak elleri ve zihni becerikli bir hale getirmek, mütefekkir, hassas ve iradeli insanlar yetiştirmektir."
"Terbiyece fena bir müşahedenin mahsulü olan güzel bir resimden; iyi bir müşahedenin mahsulü olan kaba zevksiz bir resim daha hayırlıdır. Mektepte resimden asıl maksat bu müşahede , müşahedenin neticesi olan fikri terbiyedir."
"Aleumum tabiattan resim yaparken iki saatten fazla çalışmamalı. Hem mahzurları vardır; hem de ışıkların, gölgelerin yerleri değişir."
"İnsan resim yaparken ekseriye kendi hatasını göremez. Fakat başkasının hatasını çabuk görür."
Hoca Ali Rıza`nın konuşmalarından... (1)
(1) Prof. Dr.A.Süheyl Ünver, Ressam Ali Rıza,Hayatı ve Eserleri, Kemal Matbaası İstanbul 1949, sayfa 11-12

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT