Hüseyin Çağlayan Proje4L’de
Moda tasarımının sınırlarını zorlayan yaratıcı ve yenilikçi koleksiyonları ile tanınmış moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan’ın “Place to Passage” isimli video yerleştirmesi ve moda gösterileriyle birlikte diğer çalışmalarının da yer aldığı sergi 22 Nisan 2004’te Proje4L- İstanbul Güncel Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Gerçekleştirdiği projelerle moda tasarımı ve çağdaş sanat arasındaki sınırları kaldıran Çağlayan, yurtdışında katıldığı birçok önemli serginin yanısıra, 2001 yılında gerçekleşen 7. Uluslararası İstanbul Bienali’nde “Airmail Dress” isimli yerleştirmesi ile yer aldı ve 2003 yılında Galerist’te kişisel sergi açtı.
Kuzey Kıbrıs doğumlu Çağlayan, eğitimini İngiltere’de Central St. Martin’s School of Art’da tamamladı. Moda tasarımına 1994 yılında başlayan Çağlayan İngiltere’de iki kez “Yılın Tasarımcısı” ödülüne layık görüldü. Sezonluk koleksiyonları dışında New York’da sahnelenen Haendel’in “Messiah” Operası’nda ve Michael Clarke dans grubunun “Current/See” gösterisinde kullanılan kostümlerin tasarımlarına da imza attı. Ayrıca “C Magazine” dergisinin 2002 Kasım sayısının editörlüğünü ve küratörlüğünü yaptı.
Çağlayan’ı birçok modacıdan farklı kılan en belirgin özelliği günümüz dünyasının politik, ekonomik ve sosyal etkilerinden yola çıkarak, felsefi bir konumlandırmayla tasarımlarını hayata geçiriyor olması ve giysilerinin kimi zaman heykele kimi zaman mobilyaya hatta mimariye göndermeler yapmasıdır. 2000 yılında “After Words” adını verdiği Sonbahar/Kış defilesinde, Balkanlarda ve çocukluğunun geçtiği Kıbrıs’da yaşanan zorunlu göç hareketinden etkilenerek tasarladığı çalışmaları, Çağlayan’ın modaya yaklaşımının en iyi örnekleri arasında yer almaktadır. Koltuk kılıflarını elbiseye, koltukları valize ve masayı eteğe dönüştüren Çağlayan, bu koleksiyonunun sunumu ile hafızalara kazınan bir gösteriye imzasını attı.
Proje4L-İstanbul Güncel Sanat Müzesi, Nisan ayında Hüseyin Çağlayan’ın hem moda alanında hem de çağdaş sanat alanında yaptığı çalışmaları kapsayan bir sergiye ev sahipliği yapacak. Sergi, ilk gösterimi Kasım 2003’te Londra`da gerçekleşen Tribe Art ödüllü son video yerleştirmesi "Place to Passage" (2003) ve diğer çalışmalarını içeren bir İnfotek olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Video yerleştirmesi, müzenin giriş katında yer alırken, İnfotek ikinci katta konumlandırılacaktır. Altı dev ekranda senkronize olarak gösterilecek olan filmde, Londra - İstanbul arasında geçen fütürist bir yolculuk tasvir ediliyor. Filmde androjen bir figür (Bennu Gerede), yine Çağlayan tarafından tasarlanan kozayı andıran bir tüp içinde, Londra’da bulunan boş bir otoparktan yola çıkarak, İstanbul’a ulaşıyor. Şehirlerin yanı sıra, okyanuslar ve çöllerden geçen yolcu, yemek yemek, uyumak gibi gündelik ihtiyaçlarını bu özel tasarlanmış tüpte karşılıyor. Video ile animasyonun birleştirildiği filmde, dijital, fütürist bir İstanbul tasvir ediliyor ve yolculuk İstanbul’da Londra’dakinin birebir aynısı olan bir otoparkta sona eriyor. Çağlayan filminde, yolculuğun yabancılaştırıcı etkisini hüzünlü bir görsellikle vurgularken, hem kendi eve dönüş öyküsünü anlatıyor, hem de çağdaş bir “Odise” destanı yazıyor. Çağlayan’ın küreselleşme olgusuyla birlikte ortaya çıkan mobilite ve hızın etkilerini şiirsel bir dille sorguladığı bu filminin yanı sıra farklı işlerinin de yer alacağı sergi 5 Hazirana kadar Proje4L- İstanbul Güncel Sanat Müzesi’nde izlenebilir.