Kopuşlar ve Kavuşmalar

Tarihler: 16 Haziran 2014 Pazartesi ~ 26 Haziran 2014 Perşembe

Yer: Kuad Galeri

Adres: Süleyman Seba Cad. No: 52 Akaretler Beşiktaş İstanbul

Telefon: 0212 227 00 08

Faks: 0212 227 00 09

Web: http://http://www.kuadgallery.com

E Posta: kuad@kuadgallery.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 16, 2014 ~ Haz 26, 2014

Polonya ve Türkiye ilişkilerinin 600. yılı dolayısıyla Çağdaş Sanat Sergisi

Kuad Galeri, Wroclaw Sanat ve Kültür Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği Kopuşlar ve Kavuşmalar adlı serginin ikinci bölümüne ev sahipliği yapıyor. Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı bir platform olan Culture.pl işbirliğiyle, Polonya-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sergi, Polonya ve Türkiye’den çağdaş sanatçıları bir araya getiriyor.

İlk aşaması Mayıs ayında gerçekleşen Kopuşlar ve Kavuşmalar adlı serginin, ikincisi 5 Haziran tarihinde açıldı. 26 Haziran 2014 tarihine kadar sanatseverlerle buluşacak olan sergide, Nezaket Ekici, Angelika Fojtuch, Karolina Freino, Koray Kantarcıoğlu, Piotr Kmita, Katarzyna Krakowiak, Tomasz Kulka, Anna Molska, Tomasz Partyka, Agnieszka Polska, Joanna Rajkowska, Sümer Sayın, Piotr Skiba, Konrad Smolenski, Tunca Subaşı’nın eserleri sergileniyor.

Polonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler - Jan Dlugosz’un günlüklerinde belirtildiğine göre-600 yıl önce 1414’de Sultan I. Mehmet Çelebi dönemde başkent olan Bursa’daki sarayında Polonya diplomatik heyetini kabul etmesiyle başladı. 600 yıl boyunca Polonya ve Türkiye arasındaki siyasal, ticari ve kültürel ilişkiler gelişti ve zenginleşti. 15. yy’ da sınırdaş olan iki ülke çoğul kültürleri açısından da birbirine bağlandı ve dünyanın siyasal-coğrafi haritasında özel bir yere sahip oldu.

Bu 600 yıllık köklü tarihsel arka plana karşın 20.yy’daki insan ilişkileri ve iletişim koşulları açısından Polonya Türkiye ilişkilerini sorgulamak gerekiyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda başlayan Soğuk Savaş döneminin ideolojik egemenlikleri yüzünden Polonya Türkiye ilişkileri zarar gördü ve büyük bir durgunluk yaşandı. Bu durum Berlin Duvarı’nın yıkılmasına kadar sürdü. 1989’dan sonra bile resmi diplomatik ilişkilerdeki uzun sürendeğişimler, ekonomik ortaklıklar ve kültürel alış verişin yavaşlığı dolayısıyla ilişkiler olması gereken düzeye yükselemedi.

Tarihsel ilişkinin anımsanmasını ve kutlanmasını öngören bu resmi girişim artık çok disiplinli kültürel ve sanatsal iletişim ve alış veriş için çok verimli bir olanaktır. Bu bağlamda sergimiz sanatçılar ve sanat uzmanları arasında yakın gelecekteki işbirlikleri ve ortaklıklar açısından temel bir buluşturma işlevi taşıyacak.

Wroclaw Kültür ve Sanat Merkezi (Osrodek Kultury i Sztuki we Wroclawiu) ve Kuad Galeri’nin düzenlediği Kopuşlar ve Kavuşmalar sergisi ve sergiyle bağlantılı açık oturum ve konser gibi etkinliklerin amacı Polonya ve Türkiye’den sanatçı ve sanat uzmanları arasında yeni ve sürdürülebilir profesyonel iletişim ve ilişkiler kurmaktır.

Burada Kopuşlar ve Kavuşmalar başlığı yalnız Polonya Türkiye arasındaki ilişkilerin 20.yy boyunca karmaşık çelişkili ilişki dönemlerinden oluşan tarihsel gerçekleri yansıtmakla kalmıyor aynı zamanda günümüze özgü sanat yapıtlarının geçmişi irdeleyen gelecek için öneriler sunan özelliklerini de yansıtıyor. Geçmişe yönelik irdelemeler sanatçının muhalif tutumunu –başka deyişle mevcut düzenden uzaklaşmasını- yansıtırken, geleceğe yönelik öneriler düşüncelerin, uygulamaların ve kazanımların birbirine kavuşmasını sağlıyor.

Bu sergide 90’lı yıllardan başlayarak öne çıkan sanatçıların her iki kültürün temellerindeki mitolojiler ve arketiplere gönderme yapan, ancak günümüzün siyasal-coğrafi ortamında üretilen işlerini sunuyoruz. Kopuşlar ve Kavuşmalar’ın içerdiği düşünce kültürlerimizin mirasına ve bugünkü durumuna güncel bir görsel yorum getirmektir; bunu yaparken özellikle geçmişteki ve günümüzdeki siyasal ve ekonomik değişimlere, toplumsal kutuplaşmalara ve günümüzdeki küreselleşmeye vurgu yapmaktır. Polonya ve Türkiye’deki dönemin sanat üretimini karşı karşıya getirerek, buluşturarak paylaşabileceğimiz deneyimleri keşfedebilme olanağımız var; bu yolla yaratıcı bir iletişim ve işbirliği kurabiliriz düşüncesindeyiz.

Ayrıntılı bilgi ve görsel malzeme için: kuad@kuadgallery.com ve okis@okis.pl

Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı ve Aşağı Silezya Voyvodalığı’nın ortak kaynaklarından finanse edilmiştir. Proje, 2014 yılında kutlanacak Polonya-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 600. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek olan kutlamaların kültür programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Kutlamalara ilişkin daha fazla bilgi için: www.turkiye.culture.pl

Organizasyon ve Koordinasyon: Wroclaw Kültür ve Sanat Merkezi (OKIS) § Kuad Galeri, İstanbul

Küratöryel Ekip:
Agnieszka Chodysz-Forys, Beral Madra, Güneş Nasuhbeyoğlu, Malgorzata Sobolewska

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT