Platform’un Misafirleri Bienalde İstanbul’u AnlatıyorPlatform Garanti Güncel Sanat Merkezi, önceki iki bienalde olduğu gibi, 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde de sergi mekanlarından biri olacak. Bu yıl, Platform’un İstanbul Misafirleri Programı ((İMP) kapsamında İstanbul’da ağırladığı 7 sanatçının işleri bienalde yer alacak. Küratörlüğünü Charles Esche ve Platform’un yöneticisi Vasıf Kortun`un yaptığı bienalde, Hüseyin Alptekin ve İMP aracılığıyla İstanbul’da yaşayan Yael Bartana’nın işleri 16 Eylül – 30 Ekim 2005 tarihleri arasında Platform’da izlenebilecek. Bienalin yolda sergilenecek projelerinden Otto Berchem’in neon yazısı “Geçici Geçen Kişi”, Platform binasının üzerinde yer alacak.
Süvarili ve süvarisiz atlı alan heykelleri üzerine araştırma yapan Hüseyin Alptekin’in bienal için hazırladığı projenin esin kaynağını, Venedik San Marco meydanında bulunan ve dört at heykelinden meydana gelen anıt oluşturuyor. İstanbul’da yapılan ve 1204 yılına kadar Hipodrom’da (Sultanahmet Meydanı) sergilenen atlar, Haçlı Seferi sırasında çalınarak Venedik’e götürüldü, Napoleon dönemi Fransa’sında Paris’ten Venedik’e gene zor yoluyla getirilen anıt, 1815’te Venedik’e geri döndü. 2004 yılında bu anıt üzerine araştırma yapmaya başlayan Alptekin, San Marco Atları bağlamında Avrupa’da bulunan diğer atlı anıtları inceleyen ve bu çercevede “atlı anıt” motifinin romantik ve eleştirel yönlerini ve atların temsilleriyle kahramanlık anlatılarının tarihselliğini inceleyen görsel bir proje geliştiriyor. H-Fact (H-Olgusu) isimli projede, 800 yıl sonra tekrar İstanbul’a dönecek olan suret, aynı zamanda sanatçının araştırmasında takip ettiği güzergah ile atların simgelediği tarihi göçebelik arasındaki paralelliği fotoğraflar ve metinlerle destekleyecek.
Yael Bartana işlerinde, İsrail’in gelenekler, siyasal ve sosyal koşullarla şekillenen kültürel kimliği etrafında oluşan sorunlara odaklanıyor. Bu sene sanat dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan ve Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Hollanda tarafından düzenlenen Prix de Rome yarışmasında ikincilik ödülünü alan Bartana, bienalde bir video enstalasyonu gerçekleştirecek. İstanbul Misafirleri Programı (İMP) dahilinde üç ay boyunca İstanbul’da kalan Bartana’nın projesi, sadece Güney-Doğu-Akdeniz bağlamında değil tüm dünya çapında önemi gittikçe daha fazla hissedilen ulusal kimlik, yer değiştirme ve kişisel özgürlük gibi sorunlara dikkat çekecek.
Bienalde yer alan İMP sanatçıları ve işleri:
*Yael Bartana / European Cultural Foundation, Hollanda desteğiyle
*Phil Collins / British Council, İngiltere desteğiyle
*Jon Mikel Euba / Department of Culture of Diputación Foral de Bizkaia and Sala Rekalde, İspanya desteğiyle
*Hatice Güleryüz
*Oda Projesi
*Wael Shawky / American Center Foundation, ABD desteğiyle
*Pilvi Takala / FRAME, Finnish Fund for Art Exchange, Finlandiya desteğiyle