Cumhuriyet fotoğrafçılığının önemli ismi Selahattin Giz, tarihe tanık fotoğraflarıyla
Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde.
1930’lardan 70’lere Cumhuriyet tarihinin görsel bir panoraması...
Sermet Çifter Salonu, Giz’in deyişiyle “sefirden sefile” yaklaşık 150 fotoğraf ile bu kez bir foto muhabirinin meslek aşkıyla dolu 43 yılına ev sahipliği yapıyor.
1914 yılında Selanik’te doğan Giz, ilk fotoğraf çalışmalarına amcasının hediye ettiği makine ile başlar. Galatasaray Lisesi yıllarında aldığı 6x9 ve 6x12’lik Zeiss marka bir makineyle ilk deneyimlerini kazanır. Okul arkadaşı Doğan Nadi ile yaz aylarında çektikleri fotoğrafları Cumhuriyet gazetesinin karanlık odasında yıkamaları, milli maçta çektiği bir fotoğrafın yayınlanmasıyla 43 yıl sürecek Cumhuriyet yılları başlar. 1948-52 yılları arasında Faruk Fenik, Müeddep Erkmen ve Faik Şenol ile fotoğrafları zamanında yerine ulaştırmak için Basın Foto ajansını kurar. 1973 yılında emekli olur. Gazeteciler Cemiyeti tarafından mesleğe 50 yıldan fazla emeği geçenlere verilen Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü alır. 20 Şubat 1994’te İstanbul’da ölür.
Yapı ve Kredi Bankası tarafından satın alınan ve şu anda Yapı Kredi Tarihi Arşiv Müzesi’nde bulunan koleksiyon, arşiv ekibinin çalışmaları sonunda sergilenmeye hazır hale getirildi. Koleksiyondaki cam ve negatif görüntülerin korunabilmesi amacıyla yapılan teknik çalışmalar için Gölge Film Şirketi’nden teknik destek alındı. Çalışmalar sonunda koleksiyon içinde bulunan fotoğrafların genel olarak konu başlıkları belirlendi ve bu değerli koleksiyon dijital ortama aktarıldı. Ayrıca 30 ana, 300 de alt başlık oluşturularak Yapı ve Kredi Bankası’nın bir kültür hizmeti olarak araştırmaya açıldı.
Sefirden Sefile adlı sergi, sergi danışmanı Alberto Modiano’nun Yapı Kredi Koleksiyonu’nda yaklaşık 30 bin görsel arasında yaptığı çalışma sonrasında oluşturuldu. Teknik ve estetik değerler açısından incelenen fotoğraflar; Atatürk, portreler, kent, sosyal olaylar, eğitim, spor gibi başlıklar altında toplandı.
Giz, meslek hayatı boyunca pek çok konuyu görüntülemiştir. Ancak özellikle Atatürk ve spor fotoğraflarının Giz Koleksiyonu’nda özel bir yeri vardır. Zengin Atatürk koleksiyonunda; birçok yabancı devlet adamının ziyareti, Dil Kurultayı, Tarih Kurultayı, Dolmabahçe Toplantıları, Ankara-İstanbul tren seyahatleri, Florya Köşkü, deniz banyoları, dinlenceler ve balolar görüntülenmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra naaşının Dolmabahçe’den alınıp, gemi ile trene ve sonra Ankara Etnografya Müzesi’ne nakli sırasında çekilen fotoğraflar, koleksiyonda özel bir yere sahip. Yaklaşık 2.500 kareden oluşan bu fotoğraflarda Ata’nın huzurunda son görevini yerine getiren yediden yetmişe Türk halkı görülür.
Sergi kitabında Alberto Modiano’nun Bir Cumhuriyet Dönemi Foto Muhabiri başlıklı yazısı ile Seyit Ali Ak’ın sanatçıyla 1983 yılında yaptığı röportaj yer alıyor.
Açık olduğu saatler:
Hafta içi 10:00 - 19.00
Cts. 10:00-18:00 / Pz. 13:00 – 18:00