Yapı Kredi Kültür Merkezi / Vedat Nedim Tör Müzesi bir ilke daha imzasını atıyor: Türkiye’de açılacak ilk Urartu sergisine ev sahipliği yapıyor. Urartu: Savaş ve Estetik, Urartular’ın Asurlular’la zorlu bir coğrafyada sürdürdüğü mücadeleye ve gelişmiş maden teknolojisiyle yaratttıkları eşsiz sanat eserlerine odaklanıyor. Serginin danışmanlığını Prof. Dr. Oktay Belli, tasarımını Sadık Karamustafa yapıyor.Sergide 400’e yakın arkeolojik eserin yanı sıra, belgeseller ve Ara Güler’in Urartu fotoğrafları da yer alıyor.
M.Ö 9. ve 6. yüzyıllar arasında Van Gölü çevresinde yaşamış Urartu Krallığı ile ilgili Türkiye’de açılan ilk sergi olan Urartu: Savaş ve Estetik, arkeolojik eserler dışında birçok görsel/işitsel malzeme ve hikâyeyle Doğu’nun bu güçlü uygarlığını tüm yönleriyle, yaşamayı sürdüren taraflarıyla yansıtmayı amaçlıyor: Tepelerin doruklarındaki Urartu sarayları, bugün halen kullanılmakta olan su yolları, ilk kez arkeologlar tarafından açılan kral mezarları, Evliya Çelebi’nin gözünden Van Kalesi, “üç bin yıllık buğday”, köpek iskeleti, Urartuca okuyup yazabilen kazı bekçisi, günümüzün takı tasarımcılarına ilham kaynağı olmuş süs eşyaları ve diğerleri.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan sergide Urartu Uygarlığı’nın hüküm sürdüğü coğrafya, başkent Tuşpa, anıtsal yapılar, kaleler, saraylar, tapınaklar, mezarlar, dil ve yazı, Urartu ordusu savaş donanımı ve arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler: takılar, gümüş kupalar, madalyonlar, küpeler, boncuklar, süs iğneleri, kamalar, kalkanlar, miğferler, kılıçlar, gömü kapları gibi birçok arkeolojik eser gözler önüne seriliyor.
Sergide Urartu’nun başkenti Tuşpa’da bulunan Van Müzesi başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Malatya müzeleri, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ile özel koleksiyonlardan seçilmiş eserlere yer veriliyor.
Açık olduğu saatler: Hafta içi 10:00 – 19:00, Cts. 10:00-18:00 / Pz. 13:00 – 18:00