Şafak Tavkul, Türkiye kültür sanat ortamının ayrılmaz bir parçası; usta bir ressam, çizer ve animatördü. Bu sene kaybettiğimiz değerli sanatçımızı verdiği emek ve değerli eserlerini yeniden hatırlamak ve hafızamızı tazelemek için saygı ve özlemle anmak istedik. Bu yıldan itibaren Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerinde Animasyon Ödülleri Şafak Tavkul adına verilecektir. 5 Aralık ‘da 15.30’da Adem Özkul’un yönettiği ‘ Bir Ressamın Sırları- Şafak Tavkul Belgeseli’ ve ardından 16.30’da ‘ Bir Ustanın Ardından-Şafak Tavkul’ söyleşisi Çiğdem Tavkul ile Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’de yapılacaktır. Film gösterimlerine ve söyleşilere katılım ücretsizdir.
15.30 Bir Ressamın Sırları- Şafak Tavkul Belgeseli. Adem Özkul
16.30 Bir Ustanın Ardından-Şafak Tavkul / Konuşmacı : Çiğdem Tavkul
Şafak Tavkul Kimdir?
Şafak Tavkul, 1963 yılında dünyaya geldi. İlk resim ve karikatür sergisini 1978'de henüz 15 yaşındayken açtı. TED Ankara Koleji'nin ardından Mimar Sinan Üniversitesi'nde Endüstri Tasarım, İç Mimarlık, resim ve heykel eğitimi aldı. Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nde de animasyon dersleri verdi.
Öğrencilik yıllarından başlayarak çeşitli çocuk ve mizah dergilerinde çalıştı. Çizerliğin yanında gazetecilik yaptı. 1988'de animasyon film sektörüne girerek birçok uzun metrajlı filme ve birçok belgesele imza attı.
Bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı çalışması olan, tüm dünyadan bilim insanlarının yer aldığı, Türkler ansiklopedisinin süpervizörlüğünü yaptı. Dünyanın en büyük panoramik müzesi olan Panorama 1453 Fetih Müzesi’nin tasarım ve planlamasını yaptı. Yüzlerce çocuk kitabı illüstrasyonları yaptı.
“Çocuğun Duası” isimli çalışması En İyi Resimli Çocuk Kitabı Ödülü’ne layık görüldü.
1991 yılında Cumhuriyet tarihinde çocuk dünyasına en iyi hizmet eden 40 kişiye verilen hizmet ödülü Çizgi Film Dalı’nda Şafak Tavkul’a verildi.
Türkiye’de ilk ve tek storyboard sergisini açan Şafak Tavkul, Türkiye’nin storyboardla çekilen ilk sinema filmine de storyboard artist olarak imza attı.
Özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi esnasında sokağa çıkarak birebir yaşadıklarını not alıp darbeyi içeren resim çalışmaları yapmasıyla dikkat çekti.