Yazan: David Greig Çeviren: Hakan Silahsızoğlu Oynayan: Tuncay Akpınar Yöneten: Lerzan Pamir - Natalie Katsou Müzik ve Ses: Neil McKeown Işık: Ulaş Yatkın Yardımcı Yönetmen: Deniz Altun
"Artık evim ne kadar büyükse Filistin'de o kadardı benim için."
Filistin halkının hikayesi işgal, topraksızlık ve çırpınma ile eş anlamlı hale geldi. Peki bu, bir birey için ne anlama geliyordu, üstelik tehlike tam da kapıdayken? Zaten buralar aslında kime aitti ki?
2002 baharında İsrail ordusu, -dünyanın 4. en büyük gücü- Batı Şeria’daki Ramallah’ı işgal etti ve bir ay boyunca bölgeyi kuşatma altında tuttu. Ramallah, gerek dinler açısından miras olması özelliği, gerekse çok kültürlülüğü, ekonomisi ve Müslümanların ve Hristiyanların yaşattıkları rengarenk gelenekleriyle “Filistin’in Gelini” olarak adlandırılırken, bölge tamamen harap edilmişti. Filistin halkına ve kültürüne ait her şey yıkım için hedef seçilmişti.
Bülbül Susturulduğunda, tek bir aktörle, yazar Raja Shehadeh'in azmini ve işgale karşı direnişini kılı kırk yaran bir anlatımla, sessizce resmederken, tamamiyle alışılagelmişin dışındaki savaşını anlatır: sokağın sonundaki tanklar, kardeşinin apartman dairesinde kamp kuran İsrail askerleri, tarlalarda ziyan olan ekinler ve evdeki ekmeğin bitmesi... Her şeye rağmen Raja evin içinde volta atar, yazmaya devam eder ve iğneleyici bir şekilde de olsa, Filistinlilerin gizli silahını, yani sabretmeyi onaylar.
"Bülbül Sustuğunda, birçok politik oyundan daha dürüst. Sessiz ve derinden, genç İsrail'li askerlerin "özgürlük" adına savaştığı, Filistin'li politikacıların kendi insanlarının haklarını koruyamadığı, Arap televizyonlarının yaşanan acıları televizyon dizisi kıvamında aktardığı ama bu sırada, katlanılmaz baskılar altında bırakılan sıradan insanların sıradışı bir güçle direnişlerini anlatıyor."Guardian
Oyun İskoçya’nın önde gelen yazarlarından David Greig’in sahne adaptasyonudur. Greig, bu çalışmayı yazar Raja Shehadeh'in Bülbül Susturulduğunda adlı kitabında yer alan günlüklerinden yapmıştır. Filistindeki Al Kasaba Tiyatro'su ile beraber çalışmış olan Greig, bölge hakkında kapsamlı yazılar da yazmıştır.
- 6 yaş ve üstü bilete tabidir. 6 yaşından küçükler salona alınmayacaktır. - Etkinlik alanı içine video, fotoğraf makinası vb. dijital kayıt aletleri alınmayacaktır. - Organizasyon şirketinin bilet fiyatlarında değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.
Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.
Zeynep MüderrislerHakan Silahsızoğlu'nun etkin çevirisi,Lerzan Pamir'in deneysel tiyatrosu,Deniz Altun'un büyülü dokunuşu ve Tuncay Akpınar'ın müthiş oyunculuğu...Amatör ruhla hazırlanmış sıkı bir oyun mu izlemek istiyorsunuz;boşverin siz diğerlerini,gidin ve tiyatro nasıl yapılırmış görün!11 yıl önce
Hüseyin AlicenapSabır bu kadar etkin bir dille ve böylesi bir oyunculukla anlatılınca yaşananlar insanın kafasında bir sinema şeridi gibi canlanıyor.Oyuncuyu ve arkadaki tüm beyin takımını yürekten kutluyorum,canlarına sağlık. 11 yıl önce
Gülsüm İslimyeli(Shakespeare'in Hır&Tek kişilik oyunlar kimi zaman sıkabilir insanı.Bülbül Sustuğunda oyununda sıkılmak şöyle dursun,öyle bir hale geldim ki oyun bittiğinde tüm hücrelerimle işgal edilen Filistin topraklarındaydım hala.11 yıl önce
Fatmagül DurgutOyun çok çok güzel olmuş gerçekten.Alkışınız bol olsun...11 yıl önce