Ana Ördek, üzerine kuluçkaya yattığı yumurtalardan birinin farklı olduğunu farketmez. Ama yavrular yumurtadan çıkmaya başlayınca durumda bir tuhaflık olduğunu algılamaya başlar. Çünkü yumurtalardan birinin içindeki yavru hem geç doğar, hem de ötekilerden farklı görünüştedir.
Bu farklılık öteki ördek yavruları tarafından “çirkinlik” olarak algılanır ve öyle ifade edilir. “Çirkin Ördek Yavrusu”nun farklılığı yalnız görünüşte de değildir. Öteki ördek yavruları, bulanık bir ırmağın kıyısındaki çiftliğe, sıradan birer ördek olarak yetişmeye çalışırken, O, tutkularının peşinden uçmak, başka ülkeler keşfetmek, özgür mavi sularda yüzmek arzusundadır. Bu farklı algılama ve yönelimler beraberinde büyük çatışmaları getirir.
Zorlu Çocuk Tiyatrosu'nun yeni sezonu için Prof. Dr. Hasan Erkek tarafından, Andersen’in Çirkin Ördek Yavrusu masalından hareketle ve çağdaş bir bakış açısıyla yeniden yazılan, “öteki” kavramının farklı katmanlarda işlendiği oyunun sonundaki çözüm yalnız çocuk seyircileri değil, aynı zamanda oyunu çocuklarla birlikte seyredebilecek yetişkinleri de ilgilendirecek düzeydedir.
Çirkin Ördek Yavrusu Müzikali, müzikleri, dansları, geniş oyuncu kadrosu ve estetik düzeyi ile 6 yaş ve üzeri herkese seslenmektedir. Prof. Dr. Nurhan Karadağ tarafından yönetilen müzikalin müzikleri Yard. Doç. Dr. Nedim Yıldız’a, koreografisi Yard. Doç. Dr. Selçuk Göldere’ye, ışık-kostüm ve sahne tasarımı ise uzman Nurullah Tuncer’e ait.